To je to što me zanima!

Godišnji odmor bez bolesti: Prva obrana je pranje ruku

Sunce 'čisti' ljetni zrak ubijajući bakterije i viruse, a zbog njega je organizam jači no toplina pogoduje razvoju bakterija pa valja biti oprezan
Vidi originalni članak

Osim upala grla, uha i mokraćnih puteva tijekom ljeta i godišnjeg odmora cijelu obitelj vrebaju i brojna oboljenja iz hrane i vode. No kako biste izbjegli da vi ili vaše dijete bolesni provedete ljetovanje, dovoljno je malo opreza. Prva “linija obrane” je pranje ruku koje je ljeti važnije nego ikad i za odrasle i za djecu. Roditelj može primiti dijete i prenijeti mu bakterije. Dok se odrasli neće zaraziti, djeca stavljaju ruke, pa i bakterije na njima u usta. Treba biti sumnjičav i prema hrani koja nije dobro skuhana ili ispečena. Zapakirani sladoled je sigurniji od onog iz slastičarnice, a svježe povrće i voće treba dobro oprati jer se većina klica nalazi na  površini.

PRANJE RUKU SPAŠAVA OD MUČNOG TROVANAJ HRANOM
Od svih bolesti ljeti su najčešća trovanja hranom, upozorio je Prim.mr.sci.dr. Bruno Mazzi, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika. Zato treba izbjegavati hranu koja je dulje stajala, a osobito paziti na redovito pranje ruku. - Ako se javi blaga temperatura, prije no što se ode liječniku najbolje je pričekati dan i odmarati se te izbjegavati vrućine - dodao je. Prije svega jer sunčanica ima slične simptome. No ako se javi proljev ili povraćanje, odlazak liječniku je neophodan.

Štapići za uši samo nakon tople vode >> Kako ne biste ostatke iz mora samo zatjerali dublje, uši prvo treba isprati čistom, po mogućnosti toplom vodom.

Glasna glazba je opasnija ljeti >> Voda koja je ostala u uhu, osobito ako je već oslabljeno glasnom glazbom, lako može izazvati upalu uha.
ALERGIJE
Iako većina alergičara odahne dolaskom ljeta i odlaskom na more, nekima “pakao” tek počinje. Prije svega alergičnima na sunce i ubode insekata te strancima koji prvi put dolaze i susreću s određenim alergenima, istaknuo je dr. Mazzo

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare