To je to što me zanima!

Gotovo polovica roditelja dijeli krevet s djecom i slabi brak

Roditelji su podijeljeni oko spavanja djece se njima u bračnom krevetu, no stručnjaci upozoravaju da je najvažnije stjeći naviku samostalnog spavanja do treće godine
Vidi originalni članak

Dijeljenje kreveta s djecom može razoriti brak, tvrde znanstvenici nakon što je istraživanje na 3000 odraslih pokazalo da 40 posto roditelja dopušta djeci spavanje u njihovom krevetu. Zbog toga roditelji nisu previše sretni barem svaku drugu noć, a iznenađujuće je da to ne ispunjava srećom ni djecu. Da dijete spava u vlastitom krevetu želi 57 posto roditelja, ali polovica njih ne odustaje od navike spavanja s njima. To utječe i na bračne odnose pa se odbačenim zbog toga smatra deset posto muškaraca.

- Ako dijete preuzima inicijativu da spava s roditeljima, to nije nezdravo, ali ako roditelji preuzimaju inicijativu to nije dobar znak. Kod odgoja djece, teško da svi u obitelji mogu biti sretni, ali ako otac svaku večer spava na kauču, to je znak za alarm - kaže psihologinja Angharad Rudkin.

Znanstvenici su oko spavanja jako podijeljeni pa s jedne strane upozoravaju da to dovodi do iscrpljenosti i stavlja pritisak na obitelj, dok s druge strane vjeruju da to djecu pretvara u mirne, zdrave odrasle ljude. 

- Najgore je što je djeci teško mijenjati navike koje steknu do treće godine. Ako spavaju u "obiteljskom" krevetu, teško će se naviknuti da spavaju sami - upozorava koautorica studije Margot Sutherland.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare