Lifestyle

Komentari 0

Rajčica voli sunce i prozračnost: Evo što joj treba za dobar rast i kako je zaštiti od nametnika

Rajčica voli sunce i prozračnost: Evo što joj treba za dobar rast i kako je zaštiti od nametnika

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solanaceae, jedna je od najčešće korištenih kultura u svijetu, često se uzgaja u vrtovima, plastenicima i staklenicima ili u loncima na balkonu. Postoji veliki broj različitih sorti, koje se razlikuju po obliku, boji ploda (crvena, žuta, crna, narančasta, tigrasta, zelena), veličini, okusu, vremenu dozrijevanja... Ide uz sva jela, puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a posebna je radost kad sočne i ukusne plodove uzgojimo sami na organski način bez primjene štetnih pesticida, kaže Andrea Vugrinović, voditeljica prodaje tvrtke za ekološku poljoprivredu i prodaju ekološkog sjemenja Lokvina iz Čakovca.
Napomenula je kako rajčica treba dobru prozračnost da bi dala što bolji urod, pa je važno između sadnica ostaviti dovoljno prostora. Osim što se tako dobiva bolja prozračnost, manje su šanse da neka bolest prijeđe s jedne biljke na drugu.