To je to što me zanima!

Gotovo polovica žena starijih od 30. godina bori se s aknama

Duboke bolne akne, osim na licu, pojavljuju se i po cijelom tijelu. Uz preporuku dermatologa, mogu se liječiti losionima ili u krajnjem slučaju laserskim tretmanima
Vidi originalni članak

Sve veći broj žena bori se s aknama u svojim 30-im godinama, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji. Zbog povećane razine hormona stresa kortizola, proizvodnja sebuma (loja koji luče žlijezde lojnice) se povećava, a to je postao problem za gotovo polovicu žena starijih od 30 godina.

- Višak sebuma je zarobljen mrtvim stanicama kože, koje začepljuju pore, blokiraju bakterije i reagiraju s masnoćom formirajuću pjege - objašnjava dermatologinja Susan Mayou. 

Kod odraslih ljudi borba s aknama još je teža jer se duboke bolne ciste osim na licu pojavljuju i po cijelom tijelu.  Najbolje riješenje su proizvodi na bazi salicilne kiseline te gelovi i umirujući losioni na bazi glikolne kiseline koji blokiraju razvoj folikula.

- U borbi protiv akni dobri su proizvodi koji sadrže benzoil peroksid jer on blokira žlijezde koje potiču razvoj sebuma te sprječava razvoj crnih i bijelih akni - kaže Mayou.

Ako akne ne reagiraju na kreme i lijekove, preostaju još profesionalni tretmani koji putem laserskog svjetla ubijaju bakterije u porama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare