To je to što me zanima!

Gotovo za tren: U pet koraka isfiletirajte ravnu i okruglu ribu

Naučite ispravne tehnike filetiranja okrugle ribe, kao što su skuša i brancin, kao i ravne ribe poput morske ploče i lista. Od pribora će vam trebati oštar nož, škare i daska za rezanje
Vidi originalni članak

Savladajte jednostavnu i klasičnu tehniku pripreme okrugle ili ravne ribe uz detaljan vodič korak po korak. Naučite kako podrezati peraje, ukloniti utrobu i kosti kako biste izvukli što više fileta. Naravno, prilikom kupnje važno je provjeriti i je li riba svježa, piše BBC Good Food.

POGLEDAJTE VIDEO: 
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potrebna oprema za filetiranje ribe:

  • Daska za rezanje
  • Veliki nož
  • Kuhinjske škare
  • Nož za filetiranje ili nož srednje veličine s fleksibilnom oštricom (što oštrije to bolje)
  • Pinceta ili kliješta

Kako provjeriti je li riba svježa?

Riba bi trebala ugodno mirisati po moru - ako miriše na ribu, možda nije svježa. Ako ribu lagano pritisnete prstom, meso bi se trebalo vratiti natrag. Ako ostane udubljenje vjerojatno nije svježa.

Riblja koža treba biti čvrsta, svijetla i trebala bi se presijavati ako je svježa. Svaka promjena boje ili naznaka mutnih mrlja ukazuje na to da je riba ostarjela. Oči bi trebale biti svijetle i sjajne - tupe oči znače da se riba počela kvariti.

Ako otvorite škrge, unutrašnjost bi trebala biti svijetlo ružičasto-crvena. Tamnoplavo-ljubičasta boja ukazuje na to da nije uporabljiva.

MIRIS DIMA Za proslavu Praznika rada: Ideje i recepti za najbolji roštilj

Upute za filetiranje okrugle ribe:

  1. Zarežite ribu pod blagim kutem, sa svake strane, odmah ispod peraja kod glave. Zatim zarežite ispod peraje s donje strane kako biste odvojili glavu
  2. Odvojite glavu i uklonite sve iznutrice
  3. Napravite rez duž kože na leđima ribe, s jedne strane leđne peraje
  4. Prodrite vrhom noža unutar ribe i krenite rezati od glave do repa, duž kostiju. Razrežite ribu po sredini i nastavite ju rezati nožem duž cijelog fileta. Filet odstranite tako da uđete nožem ispod cijelog fileta od sredine prema glavi. Ponovite postupak na drugoj strani. Odrežite kožu oko fileta za uredniji vizualni dojam.
  5. Pomoću pincete izvucite čvrste kosti iz središta fileta ili prerežite ribu s obje strane i izvucite cijeli kostur.

Upute za filetiranje ravne ribe:

  1. Uklonite glavu tako što ćete je odstraniti oštrim nožem ili škarama
  2. Savitljivim nožem za filetiranje ribe režite po sredini dok ne dođete do kostiju
  3. Prislonite nož na područje oko kičme i prerežite ribu prema repu, dok nož ne dodirne kosti. To ponovite sve dok ne počnete dolaziti do fileta
  4. Dugačkim rezom uzduž fileta prerežite meso i odvojite file od kosti. Ponovite to s druge strane, pa okrenite ribu i ponovite dok ne dobijete četiri fileta
  5. Ogulite filete tako da polegnete dio s kožom na dasku i okrenete file tako da rep bude okrenut prema vama. Držite file jednom rukom, a zatim namjestite nož tako da bude gotovo ravan s daskom, ali blago nagnut tako da siječete ribu prema koži. Koristite pokrete piljenja i pokušajte ne zarezati u meso dok idete uzduž fileta

NAUČITE NEŠTO NOVO Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija

Kada završite s filetiranje, ribu pripremite po želji. Riba uvaljanu u začinjeno brašno možete jednostavno popržiti na maslacu na jakoj vatri.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare