To je to što me zanima!

Grčka kuhinja - savršenstvo mediteranske gastronomije

Hobotnica sa žara u hladu masline na terasi konobe uz Egejsko more, uz čašu dobrog vina i lagani povjetarac na koži nigdje nema tako dobar okus kao u Grčkoj
Vidi originalni članak

Grčka gastronomija bogata je poput i njezine povijesti. Ona je sastavni dio grčke kulture i društva. Grčka kuhinja obiluje primamljivim bojama, zdravim namirnicama i opojnim mirisima. Zbog toga se njezina popularnost proširila i daleko izvan granica Grčke. Glavne karakteristike ove kuhinje su svježe i prirodne namirnice, voće i povrće, začini, maslinovo ulje i jednostavnost pripreme. 

Mediteranska klima savršena je za uzgoj voća, povrća poput bresaka, jabuka, grožđa, naranči, nektarina, preko dinja i lubenica do oraha, badema i lješnjaka. I more nudi mnoštvo svojih plodova pa su na grčkim tanjurima često riba, lignje i hobotnice. Ovce i koze koje slobodno pasu na bujnim pašnjacima daju kvalitetan i aromatičan sir poput čuvene fete, a i njihovo meso je sočno.

Važan dio grčke gastronomije je i neponovljiva atmosfera, jer hobotnica sa žara u hladu masline na terasi konobe uz Egejsko more, uz čašu dobrog vina i lagani povjetarac na koži nigdje nema tako dobar okus kao u Grčkoj jer se taj ugođaj ne može ponoviti nigdje drugdje. Gdje god da se uputite u Grčkoj možete biti sigurni da ćete dobro jesti, a sve od Atene, Santorinija, Zakhyntosa do Krete možete pronaći restorane, konobe i male lokale u kojima ne smijete propustiti probati lokalne specijalitete.

Zanimljivo je još i da prva kuharica potječe iz Grčke, a napisao ju je Archestratos oko 300.g.pr.n.e.

Svijet je Grčkoj zahvalan na brojnim specijalitetima poput mesnih jela gyrosa, souvlakija, kebaba, nazvanim prema načinima na koje se meso priprema. Tu je pohani sir u kuglicama, sfougata. Grčka kuhinja je nezamisliva bez tzatzikija - osvježavajućeg umaka od grčkog jogurta s usitnjenim krastavcima i češnjakom. Tzatziki je savršeni prilog u vrućim ljetnim danima, a mnogima je omiljeni ljetni obrok svakako grčka salata koja u jednom tanjuru savršeno dočarava cijelu filozofiju grčke gastronomije - svježe, zdravo, šareno i prije svega, ukusno. 

Kao što prije jela ne smijete propustiti kušati ouzo, grčki liker od anisa koji se pije kao aperitiv, tako svaki obrok morate završiti tradicionalnim desertom poput lokumadesa, grčkih uštipaka ili sočne grčke halve.

Saznajte više o direktnim letovima za Atenu iz Zagreba, Dubrovnika i Splita.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • leilany 17.05.2015.

    mmmm hobotnica mljac :)

  • mily 17.05.2015.

    hm hm Grčka, i bude se sjećanja:)))

  • hende007 16.05.2015.

    Hobotnica sa žara u hladu masline. Lokacija nebitna. Za prste polizati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare