To je to što me zanima!

HAZU je za 2021. najavio novi i doista bogat izložbeni program

Muzeji, galerije i zbirke imat će bogat program izložbenih aktivnosti, koje će se većim dijelom odvijati u digitalnom okruženju, a s posebnom pripremljenim programima sudjelovat će i u Noći muzeja 29. siječnja
Vidi originalni članak

Strossmayerova galerija starih majstora je zbog posljedica zagrebačkog potresa od ožujka prošle godine zatvorena za posjetitelje. Nesretne okolnosti ipak nisu omele vrijedan rad i posvećenost očuvanju i prezentaciji baštine, a sva se komunikacija Strossmayerove galerije s publikom sada odvija u mrežnom okruženju.

Na mrežnim stranicama Strossmayerove galerije starih majstora HAZU od siječnja će se, tako, moći pogledati online izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Korčuli. Zbirka je ustrojena 1960-ih na temelju donacije Margaret Stetten Vanka, udovice hrvatskog umjetnika Maksimilijana Vanke (1889.-1963.), čija je ostavština, osim stotinjak umjetničkih radova i vrijedne dokumentarne ostavštine pokojnog supruga, uključivala i obiteljsku vilu u Korčuli, s ciljem da se u njoj formira umjetnikova memorijalna zbirka.

Povod izložbi je planirani zahvat obnove vile i revitalizacije zbirke u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i grada Korčule. Ona je istodobno prvi cjelovitiji pregled Vankina stvaralaštva pod skrbi Akademije. Autorica izložbe je Ivana Gržina, viša kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora.

Za siječanj je najavljena i virtualna izložba "Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci", kojom se Kabinet grafike HAZU pridružuje muzejskim institucijama diljem svijeta u obilježavanju tristote godišnjice rođenja posljednjeg velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta, Giovannija Battiste Piranesija (1720.-1778.). Slavljenička prigoda potaknula je Kabinet grafike da se posveti bakropisima obitelji Piranesi, jednoj od rijetko većih majstorskih sastavnica Stare zbirke i zbirke 19. stoljeća. Autorica izložbe je viša kustosica u Kabinetu grafike Ana Petković Basletić.

NEVJEROJATNO Twitter trend: Ljudi otkrili kako su dvojnike pronašli u muzejima

Izložba u povodu 100. obljetnice osnutka zagrebačke Klinike za dermatologiju

U Kabinetu grafike HAZU početkom veljače će biti upriličena izložba "Ana Sladetić "Dream Maps / grafike" te predstavljanje istoimene grafičke mape. Riječ je o izložbi grafika iz serije u trajnom nastajanju (od 2014.), kojom Sladetić inovativnim i suvremenim vizualnim i/ili prezentacijskim strategijama, iz vrlo osobnog rakursa, tematizira fenomen snova. Autorica izložbe je viša kustosica Ana Petković Basletić.

U Gliptoteci HAZU od 5. do 28. veljače bit će otvorena izložba akademskog slikara Tonija Franovića "Vrt", kojom će biti predstavljen izbor recentnih slika i crteža toga umjetnika, dok Arhiv za likovne umjetnosti HAZU također za veljaču najavljuje virtualnu izložbu "Plastička anatomija".

Slijedi, od 16. ožujka do 18. travnja također u Gliptoteci, izložba "Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja", koju Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU organizira u povodu 100. obljetnice osnutka Klinike za dermatologiju u Zagrebu, koja se obilježava 2021. godine. Izložba autorica Stelle Fatović-Ferenčić i Silvije Brkić Midžić donosi 110 eksponata, a cilj joj je informirati javnost i zorno posvjedočiti o ulozi i značenju akademika Franje Kogoja u razvoju hrvatske dermatovenerologije i njenoj afirmaciji na međunarodnom planu.

U Gliptoteci će od 7. do 28. travnja biti postavljena i izložba "Krajobrazna arhitektica Branka Aničić" Hrvatskog muzeja arhitekture.

NAKON POTRESA Zbog pojačanih seizmoloških aktivnosti zagrebačka kultura privremeno je na čekanju...

Bogat program aktivnosti u Noći muzeja 2021.

Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Hrvatski muzej medicine i farmacije sudjelovat će u manifestaciji
Noć muzeja 29. siječnja, koja je ove godine zamišljena kao Digitalna noć muzeja sa središnjom temom "Zadaće muzeja u uvjetima kriza".

Strossmayerova galerija u Noći muzeja predstavit će, u digitalnom okruženju, izložbu "TransCultAA istraživanja u Strossmayerovoj galeriji", e-izdanje knjige "Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti" autora Ivana Ferenčaka, edukativni interaktivni e-sadržaj "Ljubav u pet slika", te virtualnu izložbu "Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine".

Gliptoteka HAZU u Noći muzeja otvara vrata posjetiteljima od 18 do 24 sata, uz organizirana vodstva po izložbama "Predrag Todorović: Utisci i ljuske" i "Lada Luketić: Identitet drugih", te razgovor s umjetnicima svakih pola sata. U parku skulptura bit će upriličena i video prezentacija "Skulptura i baština Gliptoteke HAZU u potresu".

Kabinet grafike najavljuje za Noć muzeja virtualnu izložbu umjetničkih grafičkih mapa iz svoje edicije Argola, kojom će biti predstavljeno 10 novih grafičkih mapa suvremenih hrvatskih autora izdanih u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

U prostorijama Knjižnice HAZU bit će postavljena izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture "Iz arhiva arhitekta. Milovan Kovačević", koju će biti moguće posjetiti i virtualno, dok Noć muzeja u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije donosi premijerno predstavljanje digitaliziranog filma iz fundusa tog muzeja – filmskog zapisa operacije srednjeg uha koju je u Zagrebu 1954. izveo Ivo Padovan, a snimio Mihovil Pansini.

Aktivnosti muzeja, galerija i zbirki Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti mogu se pratiti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama HAZU-a, Strossmayerove galerije starih majstora, Kabineta grafike, Gliptoteke, Hrvatskog muzeja arhitekture, Arhiva za likovne umjetnosti, te Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare