To je to što me zanima!

Hercegovina, prekrasna zemlja netaknute prirode i srdačnosti

Rafting na Neretvi, skakanje sa Starog mosta u Mostaru, uživanje u spiljama, večeri poezije i slikarstva u Počitelju samo su neke od stvari koje Hercegovina nudi
Vidi originalni članak

Svi koji dođu u Hercegovinu zaljube se u njezinu ljepotu, pitoreskne krajolike i srdačne ljude koji će vas ugostiti kao da ste njihovi. Tome u prilog ide i činjenica da se fotomonografija hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića "Hercegovina - zemlja svjetlosti" koja svjedoči o svim njezinim ljepotama našla u društvu najljepših i najuspješnijih dizajnerskih knjiga svijeta po izboru International Design Yearbook 2011. Osim Ljubičića, fotografije je snimio Ivo Pervan, a tekst napisao sveučilišni profesor dr. Božo Skoko. 

Među tim se ljepotama našla i rijeka Neretva, inače idealna za sve željne uzbuđenja. Adrenalinska vožnja 23 kilometra dugom stazom za rafting oduševit će sve pustolove, ali i one koji su žele upiti svu ljepotu njezinih kanjona i vodopada. Ne morate otići dalje od Mostara da bi ste uživali u pitomim uličicama i posjetili Stari most koji je na popisu je svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, a oni hrabriji mogu se i odvažiti i skočiti s njega kao što to svake godine čine domaćini.

Nekoliko kilometra od samog srca Hercegovine, izvor rijeke Bune pravi je mali raj za izletnike koji se žele odmoriti od svakodnevnog stresa i napuniti baterije. Ujedno je i obiteljsko izletište, dok je Boračko jezero idealno za sve ribolovce i lovce. Netaknuta priroda dočekat će vas i u jednom od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Europi, Hutovu blatu u Čapljini, a domaćini će vam pružiti priliku za jedinstveno iskustvo, foto-safari. Osim vidljivih ljepota, Hercegovina krije i spilju Vjetrenicu u kojoj žive endemične vrste poput čovječje ribice, a zaštićeni je spomenik prirode više od 60 godina. 

Osim prirodnih ljepota, ova zemlja nudi za svakoga ponešto, pa će tako u Počitelju, pitoresknom mjestašcu u kojem se mediteranski štih spaja s orijentom, svoje mjesto pod suncem naći zaljubljenici u umjetnost. Mjesto je gotovo 50 godina dom likove kolonije, a osim toga u ljetnim mjesecima organiziraju i večeri poezije.  

No ljudi su ono što zemlju čini velikom. Srdačni i gostoljubivi prigrlit će stranca kao svoga i uputiti ga u svo bogatstvo kuhinje i vina koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Međugorje je pak, mjesto utočište za sve koji ga trebaju, a koje na godinu posjeti oko pola milijuna ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Princ_Sa_Neretve 07.06.2012.

    Vidi se iz Aviona da Mostar nije Škutorija...sto niste koju Džamiju prelijepu stavili ???

  • Sonador 02.05.2012.

    Lijepa zemlja, ali ljudi...

  • travarka 30.04.2012.

    <3<3<3

Komentiraj...
Vidi sve komentare