To je to što me zanima!

HPV stvara rak maternice u 99 posto svih slučajeva

Cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj se rabi godinu dana, a liječnici tvrde da bi roditelji morali voditi računa o što ranijem cijepljenju djece i mladih
Vidi originalni članak

Od raka grlića maternice na godinu oboli oko 350 Hrvatica, a umre ih oko 150, upozorava prim. dr. sc. Marina Kuzman, specijalistica školske medicine. Uzročnik je u 99 posto slučajeva humani papiloma virus (HPV), koji se najčešće prenosi spolnim putem te protiv kojeg se u Hrvatskoj već godinu dana mogu cijepiti djevojke od 9 do 26 godina. Cjepivo Gardasil daje se u tri doze, a stoji oko 3000 kuna. Najdjelotvornije je kod djevojčica od oko 13 godina, koje još nisu stupile u seksualne odnose jer je tada imunološki odgovor najjači. - Roditelji ne žele razmišljati o spolnim bolestima dok je njihovo dijete mlado, pa ih se mora informirati o opasnostima koje nosi HPV - napominje liječnica Kuzman.
U Hrvatskoj se dosad cijepilo 1500 žena, a nuspojave nisu bile prijavljene. Djevojke se mogu cijepiti u ambulantama školske medicine ili kod ginekologa.
>>HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, a oralnim seksom bradavice se prenose u usta. Dovoljan je intimni kontakt sa zaraženim dijelom tijela. Neke vrste HPV-a uzrokuju kožne bradavice na rukama, a njima se virus može prenijeti i na druge dijelove tijela.
>>Cjepivo štiti protiv četiri tipa virusa HPV-a; visokorizični tipovi 16 i 18 u 70 posto slučajeva izazivaju rak vrata maternice. Tipovi 6 i 11 stvaraju neugodne bradavice, odnosno kondilome. Cjepivo je djelotvorno čak i ako je osoba zaražena jednim tipom jer brani od ostala tri.
>>U svijetu je dosad podijeljeno oko 20 milijuna doza cjepiva.
U rijetkim slučajevima zabilježene su blage nuspojave, poput povišene temperature, glavobolje ili oticanja ruke. Teže nuspojave nisu primijećene pa je cjepivo proglašeno sigurnim za uporabu.
>>Tinejdžeri su svjesni spolno prenosivih bolesti i znaju da se moraju štititi kondomom, no uvijek ga rabi samo 30% mladih, a 50% povremeno

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare