Kruške i jabuke bogate su vlaknima koji produljuje osjećaj sitosti, ali i sadrže velike količine glukoze i fruktoze koje organizam sporo probavljuje pa se javlja nadutost. Unatoč tome stručnjaci ne preporučuju njihovo potpuno izbacivanje iz prehrane zbog visoke nutritivne vrijednosti. Najbolje je jesti pola jabuke ili kruške na dan, ali bez kore.
|
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Grah obiluje oligosaharidima, složenim šećerima koje tijelo ne može probaviti. Apsorbirati ih mogu crijevne bakterije koje jedenjem proizvode plinove i stvaraju nadutost. Unatoč tome, grah se preporučuje jesti u manjim količinama i nikako ne kombinirati s hranom koja bi mogla izazvati neugodan osjećaj.
|
Foto: Fotolia
Brokula, kupus i šparoge na tijelo djeluju slično kao i grah. One su bogate složenim šećerima trisaharidima koji razgrađuju bakterije i pritom stvaraju plinove. Preporučuje ih se jesti sirove, ali ih je potrebno najprije termički obraditi.
|
Foto: Fotolia
Slatka gazirana pića sadrže mjehuriće zraka koji se nakupljaju u trbuhu i uzrokuju nadutost. Najbolje ih je izbjegavati i umjesto toga piti vodu koja je ujedno i najzdravija za organizam.
|
Foto: Fotolia
Žvakaće gume i tvrdi bomboni također uzrokuju nadutost, zato što se žvakanjem udiše puno zraka koji se nakuplja u trbuhu. Slično se događa i kod prebrzog gutanja hrane, pa se prepručuje svaki zalogaj prožvakati najmanje 20 puta.
|
Foto: Fotolia
Brza i masna hrana kombinacija je masti i šećera. Ona ostavlja osjećaj težine u trbuhu zato što se masti puno teže probavljaju od ugljikohidrata i proteina, dok šećer brzo iz želuca stiže u crijeva te uzrokuje nadutost.
|
Foto: Fotolia
Vrlo slana hrana potiče zadržavanje vode u tijelu, a samim time i osjećaj nadutosti. Upravo je zbog toga grickalice poput čipsa najbolje izbjegavati, ali i prerađenu hranu koja obiluje solima.
|
Foto: Fotolia
Mlijeko i mliječni proizvodu mogu i kod zdravih ljudi izazvati nadutost, no ipak se ti problemi najčešće povezuju s onima koji ne podnose laktozu. Intolerancija na laktozu znak je zapravo da tijelo nema enzim koji je razgrađuje što potom uzrokuje probavne smetnje.
|
Foto: Fotolia
Nadutost mogu izazvati grah, brokula, kruške pa i žvake, no isto će uzrokovati i premalo žvakanja tijekom jedenja što za posljedicu može imati i bolne grčeve
ma glupost, većina ovih stvari ljudi jedu bez problema jedino u velikim količinama mogu uzrokovati manje probleme. jedino koji imaju intoleranciju na laktozu se moraju paziti mliječnih i još dosta proizvoda....
kemičarka
25.09.2013.
Znala sam samo za grah...Ostale stvari su me malo šokirale, mlijeka i mliječnih proizvoda...