Svakodnevne stresne situacije utječu na zdravlje i raspoloženje, a prehranom ga možete poboljšati, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.
- Budući da prehrana ima velik utjecaj na raspoloženje, smanjen unos hrane prilikom dijeta može ga pogoršati. No znate li koje namirnice pogoduju raspoloženju, možete se u isti mah lakše dovesti u formu i potaknuti otpuštanje hormona sreće – pojašnjava Ćosić.
Mediteranska prehrana smanjuje rizik od depresije, pokazalo je istraživanje španjolskog Sveučilišta Navarra. Riječ je o prehrani bogatoj voćem, povrćem, ribom, grahoricama, orašastim plodovima i maslinovim uljem, s niskim razinama mesnih prerađevina.
Također, ljudi koji redovito jedu hranu s puno masnoće, procesiranu hranu i slatke grickalice imaju gotovo dvije trećine veću vjerojatnost da pate od depresije od onih koji odabiru voće, povrće i ribu, prema istraživanju londonskoga University Collegea.
Znanstveno je dokazano i da riblje ulje, bogato omega-3 masnim kiselinama, smanjuje rizik od depresije te da prebacivanje s prehrane bogate masnoćama na prehranu siromašnu masnoćama može povećati osjećaje napetosti i ljutnje.
- Mozak treba masna ulja, posebno omega-3, da bi radio dobro. Dakle, umjesto da izbjegavate sve masti, važno je jesti prave. Masna riba, orasi, sjemenke i avokado izvori su zdravih masti koje jačaju raspoloženje - kaže Ćosić.
Riba je i među najbogatijim izvorima i vitamina B6 te se često naziva hranom za mozak. Ljudi koji jedu ribu rijetko imaju veću vjerojatnost da postanu depresivni od onih koji jedu ribu redovito, pokazuju istraživanja. Ljudi s niskim razinama vitamina skupine B, osobito tiamina (B1), osjećaju se depresivnije i nesigurnije, a povećanje unosa može značajno poboljšati raspoloženje i samopouzdanje. Blagotvorno djeluje i povećanje unosa riboflavina (B2), piridoksina (B6) i selena, pokazuju znanstvena istraživanja.
- Veza između ugljikohidrata i raspoloženja je triptofan, aminokiselina koju sadrže. Što više triptofana ulazi u mozak, razina serotonina se povećava i raspoloženje se poboljšava, što je razlog zbog kojeg su zdravi ugljikohidrati važan dio prehrane za dobro raspoloženje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji se drže dijete siromašne ugljikohidratima a bogate proteinima mogu postati skloni razvoju depresije. Bijeli ugljikohidrati mogu podići razine šećera u krvi, pa birajte cjelovite, kao što su integralna tjestenina i smeđa riža, koje će vam pružiti dovoljno triptofana te pomoći da izbjegnete nagli pad šećera i raspoloženja - kaže Ćosić i dodaje da su cjelovite žitarice bogate i vitaminima skupine B.
- Teška hrana može vas održavati budnima zbog probavljanja. Umjesto toga jedite obilniji doručak i ručak te laganu večeru. San poboljšava raspoloženje i snagu volje. Ako ste potpuno odmorni, lakše je odoljeti i brzoj hrani punoj ugljikohidrata i masti - zaključuje Ćosić.
Jedite više morskih plodova
Jod je potreban za proizvodnju hormona štitnjače, a nedostatak smanjuje njezinu funkciju, pogoršava raspoloženje i izgaranje masti. Povećajte unos namirnica bogatih jodom, kao što su morski plodovi, a u rijetkim prilikama kada dodajete sol, odaberite jodiranu ili mineralnu morsku sol. A vježbanje povećava razinu endorfina te ubrzava metabolizam, pa je dobro i za liniju i za raspoloženje.
Top 10 namirnica koje potiču proizvodnju hormona sreće
- Špinat - Bogat je željezom, koje daje energiju, sprečava umor i poboljšava koncentraciju. Dobar je izvor vitamina B6 i folne kiseline, koji pospješuju sposobnost mozga da proizvodi hormon sreće.
- Tamna čokolada - Sadrži triptofan, spoj koji se u tijelu pretvara u serotonin, hormon sreće, te teobromin, koji daje energiju. Tamnu čokoladu možete si priuštiti i na dijeti, samo pazite da ima 70 posto kakaa.
- Umak pesto - Sadrži bosiljak, čije eterično ulje poboljšava emocije i potiče volju za životom. Pinjoli su dobar izvor tiamina (B1), a parmezan daje riboflavin (B2). Za lagani ručak jedite ga sa smeđom rižom.
- Puretina - Bogat je izvor tiamina (B1) i vitamina B6, zaslužnih za dobro raspoloženje, a pureće meso toliko je posno da sadrži samo jedan posto zasićenih masnoća i samo 107 kalorija na 100 grama.
- Banane - Banane sadrže alkaloid koji podiže raspoloženje. Visok sadržaj vitamina B6 pomaže otkloniti tjeskobu i stres, a i izvor su triptofana, aminokiseline koju mozak pretvara u serotonin, hormon sreće.
- Kruh - Kriška kruha na dan povećava razinu serotonina. Integralni kruh proizvodi manje serotonina od bijelog, ali omogućuje dugotrajniju energiju, pa ćete izbjeći nagli pad energije koji se javlja jedete li bijeli.
- Mlijeko - Mlijeko i jogurt bogati su kalcijem, mineralom koji olakšava promjene raspoloženja i anksioznosti, a sadrže i vitamine skupine B. Nemasne varijante zdraviji su izbor želite li izgubiti na težini.
- Češnjak - Povećava pozitivne osjećaje kao što su radost i aktivnost, a smanjuje negativne poput anksioznosti i iritacije, pokazuju istraživanja. Uz to, poboljšava okus dijetalne hrane.
- Masna riba - Ribe kao što su srdele i skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje pospješuju raspoloženje i koncentraciju. Niske razine omega-3 povezane su s depresijom i poremećajima raspoloženja.
- Tofu - Bogat je proteinima, što povećava energiju. Sadrži aminokiselinu tirozin, koja pojačava lučenje moždanih kemikalija dopamina i norepinefrina te hormona štitnjače, a sve to poboljšava raspoloženje.