To je to što me zanima!

Hrkanje i reumatoidni artritis usko povezani, otkrila studija

Gušenje u snu i hrkanje zbog manjka kisika u mozgu i povećane količine CO2 mogu prouzročiti širenje upalnih procesa u žilama te tako ubrzati razvoj artritisa
Vidi originalni članak

Hrkanje i apneja ili gušenje u snu dvostruko povećavaju rizik od reumatoidnog artritisa, otkrilo je najnovije istraživanje Medicinskog sveučilišta Taipei, piše Daily Mail. Nastojeći otkriti na koji način hrkanje utječe na autoimune bolesti, među kojima je i reumatoidni artritis, uočili su da su šanse za razvijanjem takvih bolesti za 91 posto veća kod onih koji hrču. Studiju su proveli na 8411 ljudi. 

Gušenje u snu, ali i hrkanje, zbog manjka kisika u mozgu i povećane količine ugljikova dioksida može prouzročiti širenje upalnih procesa u krvnim žilama što ubrzava razvoj artritisa. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest tijekom koje imunološki sustav greškom napada ovojnicu zgloba. 

Dijagnosticiranje artritisa može biti jako teško jer ljudi bolove u zglobovima i ukočenost prepisuju umoru i lošem spavanju. Upravo zbog ovog otkrića, znanstvenici se nadaju da će moći ranije otkriti tu bolest. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_46331 02.07.2012.

    Sigurno mi je suprug promjenio kuk jer je dobio artritis od hrkanja.

  • imagine 29.06.2012.

    :/ da ziher, kakve gluposti......sam naslov nema veze s vezom, artritis nastaje zbog mutiranja imunih stanica -.-' da se zna zasto nastaju te mutacije naslo bi se i lijeka!!

  • trollzor333 29.06.2012.

    ha..dobro je znati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare