Lifestyle

Komentari 3

Hrkanje i reumatoidni artritis usko povezani, otkrila studija

Hrkanje i reumatoidni artritis usko povezani, otkrila studija

Gušenje u snu i hrkanje zbog manjka kisika u mozgu i povećane količine CO2 mogu prouzročiti širenje upalnih procesa u žilama te tako ubrzati razvoj artritisa

Hrkanje i apneja ili gušenje u snu dvostruko povećavaju rizik od reumatoidnog artritisa, otkrilo je najnovije istraživanje Medicinskog sveučilišta Taipei, piše Daily Mail. Nastojeći otkriti na koji način hrkanje utječe na autoimune bolesti, među kojima je i reumatoidni artritis, uočili su da su šanse za razvijanjem takvih bolesti za 91 posto veća kod onih koji hrču. Studiju su proveli na 8411 ljudi. 

Gušenje u snu, ali i hrkanje, zbog manjka kisika u mozgu i povećane količine ugljikova dioksida može prouzročiti širenje upalnih procesa u krvnim žilama što ubrzava razvoj artritisa. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest tijekom koje imunološki sustav greškom napada ovojnicu zgloba. 

Dijagnosticiranje artritisa može biti jako teško jer ljudi bolove u zglobovima i ukočenost prepisuju umoru i lošem spavanju. Upravo zbog ovog otkrića, znanstvenici se nadaju da će moći ranije otkriti tu bolest. 

Najčitaniji članci