To je to što me zanima!

Hrvati recikliraju sve više, ali i dalje manje od prosjeka EU, a naši susjedi su na dnu liste

Veliki dio plastičnog otpada završi u moru, a znanstvenici predviđaju, nastavimo li ovim tempom zagađivati planet, da će uskoro u moru biti plastike više nego riba
Vidi originalni članak

Radi se o podacima iz 2022. godine, a najrevniji u recikliranju otpada su Danci. Oni godišnje po osobi recikliraju 411 kg smeća. Hrvati se nemaju čime pohvaliti - daleko su ispod prosjeka Europske unije. Prosjek za EU je 249 kg, a Hrvati recikliraju 164 kilograma godišnje. Na dnu ljestvice našli su se Crnogorci. Oni u godini dana po osobi recikliraju tek 23 kg otpada.

Velika količina plastičnog otpada završi u moru

Veliki dio plastičnog otpada završi u moru, a znanstvenici predviđaju, nastavimo li ovim tempom zagađivati planet, da će uskoro u moru biti plastike više nego riba. Prema studiji Ujedinjenih naroda, u svijetu se na godinu potroši oko pet bilijuna plastičnih vrećica, a velika većina toga završi u moru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ribe su već danas prepune mikroplastike, a kada ih pojedemo, te štetne čestice završe u našem tijelu. Značajne količine plastike otkrivene su u tuni, jastozima, škampima i dagnjama.

INFOGRAFIKA: KOLIČINA SMEĆA Evo tko stvara najviše, a tko najmanje otpada u cijeloj Europi

Idi na 24sata

Komentari 1

  • liliZG2.0 28.02.2024.

    imam sreću, jastoge, škampe i dagnje nesmijem jesti zbog alergija a tunu ne volim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare