To je to što me zanima!

I mala djeca zakinuta su zbog pandemije - fali im socijalizacije

Bebe i mališani koji su propustili socijalnu interakciju u pandemiji mogli bi imati dugoročne posljedice, smatraju iz brojnih dobrotvornih udruga. Karantena je utjecala na njihov napredak
Vidi originalni članak

'Akcijska skupina za rane godine' iz Walesa priopćila je da je potrebno više sredstava i pozvala političare u Walesu da obrate pozornost na djecu i mališane u dobi od dvije i manje godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Anna Westall iz udruge 'Djeca iz Walesa' rekla je da je pažnja posvećena samo onome što se događa s djecom školske dobi tijekom pandemije, a da su mlađa djeca zanemarena.

- Već neko vrijeme znamo koliko je prvih 1000 dana važno za ostatak čovjekova života. Ovo razdoblje ima dugotrajni utjecaj na intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj djece, utječe na obrazovne ishode, buduće odnose i mogućnosti te na dugoročno tjelesno i mentalno zdravlje - dodala je.

'SLAVNE' KRPENE LUTKE Trump, Putin i Rambo iz Osijeka nasmijat će i najveće mrgude, a Alemka ih čuva iz prikrajka

Kate Worgan, koja vodi igraonicu za bebe i mališane, održavala je online sastanke tijekom pandemije, ali rekla je da to nije dovoljno za pravilnu potporu djeci. Pokrenula je i peticiju za omogućavanje ponovnog otvaranja igraonica.

- Zaista smo zabrinuti zbog razvoja beba i djece jer je bez grupnih druženja zaista teško pristupiti razvojnim aktivnostima koje radimo. Imamo svu opremu koju oni nemaju kod kuće. 

I Efi Nydriodi, majka troje djece iz Cardiffa, otkrila je kako je karantena posebno teška bila za njenog najmlađeg sina Alexa (3). Prije pandemije, Efi je rekla da se Alex razvijao u društvenog i kreativnog dječaka, ali da je karantena zaustavila njegov napredak.

POVELI SU PRIMJEROM Varaždin: 'Neke djevojke nisu imale za uloške. Sad su u školi besplatni za sve - bez pitanja'

- Tužno je gledati kako moje dijete kod kuće postaje usamljenije i depresivnije. To je potpuno zaustavilo njegov razvoj jer je izgubio socijalne interakcije. Djeca se moraju družiti s drugom djecom njihove dobi. To je vrijeme kada uče kako biti dio društva - dodala je, a piše BBC.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare