To je to što me zanima!

Iako te volim bezmjerno, zamijenit ću te boljim...

Američke pjevice, muhoglavka i plavoglavi vireo žive s istim partnerom najviše godinu dana. Najvišu godišnju stopu 'razvoda' bilježe plamenci
Vidi originalni članak

Trajne ljubavne veze uistinu se događaju nekim ptičjim vrstama, no većina ih se ne pari za cijeli život, tvrdi Bridget Stutchbury, profesorica biologije na sveučilištu York i autorica knjige “The Bird Detective”. Tako, na primjer, američke pjevice - muholovka i plavoglavi vireo, žive s istim partnerom samo nekoliko mjeseci do godinu dana. Najvišu godišnju stopu “razvoda” bilježe plamenci (99 posto), dok je albatrosima lutalicama i labudovima to potpuno nepoznat pojam. Razlozi za ljubavne prekide u ptičjem svijetu dijele se u dvije teorije. Partneri koji su ponašanjem i genetski nekompatibilni rastaju se kako bi pronašli korist u novim vezama ili ženke ostavljaju muževe zbog bojeg pjevača. Rjeđe, partnerice jednostavno odlaze na sigurnije i bogatije mjesto. A najgori su slučajevi u kojima ostavljaju potomke da uginu kako bi s drugim negdje započele iznova.

ZBOG KRAĆIH LJETA SVE JE VIŠE SAMOHRANIH OČEVA
Zbog kraćih ljeta ženke napuštaju gnijezda prije nego mladunci dovoljno opernate kako bi što prije izlegle još jaja, tvrdi Stutchbury. A mužjaci su ostavljeni da sami hrane potomke. Također, mogu do četiri puta povećati svoj reproduktivni uspjeh, pareći se sa ženkama u susjedstvu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ---komin--- 18.04.2010.

    \"...zamjenit ću te gorim,namjerno...\"

Komentiraj...
Vidi sve komentare