To je to što me zanima!

Ideja za spas planeta: Iz bilja se može dobiti 90% plastike

Najveći izazov bioplastike je odvajanje od drugog otpada i odgovarajuća obrada, u protivnom ona ne ispunjava svoje obećanje kao održivi materijal. Rješenje može biti i zamjena auta biciklima
Vidi originalni članak

Globalno proizvodimo oko 310 milijuna tona plastike godišnje, tvrdi Paul Hawken, američki ekolog, poduzetnik, aktivist i autor knjige “Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming”.

Gotovo sva plastika je izrađena od fosilnih goriva, a stručnjaci procjenjuju da se 90 posto plastike može dobiti iz biljaka.

- Ono što plastici daje podložnost su lančani polimeri koji se sastoje od mnogo atoma ili molekula vezanih jedna na drugu. Celuloza, najzastupljeniji organski materijal na zemlji, je polimer u staničnim stijenkama biljaka. Hitin je još jedan obilan polimer koji se nalazi u školjkama i egzoskeletima rakova i insekata. Krumpir, šećerna trska, kora drveta, alge i škampi također sadrže prirodne polimere koji se mogu pretvoriti u plastiku - objašnjava autor.

ZA MANJE OBOLJENJA Znate li pravilno oprati voće? Ovako se riješite svih bakterija

Najveći izazov bioplastike je odvajanje od drugog otpada i odgovarajuća obrada, u protivnom ona ne ispunjava svoje obećanje kao održivi materijal. U rješavanju zagađenja može pomoći i zamjena auta biciklima.

NEKA CIJELI DOM ZABLISTA 'Zeleni' čistači: Bijeli ocat čisti tuš, a pećnicu soda bikarbona

- Da bi to bilo moguće treba osigurati mreže dobro osvijetljenih biciklističkih staza uz drvorede, što izravnije, ravnije i međusobno povezane staze. Također, treba dizajnirati dobra raskrižja i kružne tokove na kojima se sastaju bicikli i automobili. Zatim napraviti sigurna parkirališta za bicikle te osigurati tuševe na radnom mjestu - zaključuje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 10.06.2019.

    super

Komentiraj...
Vidi sve komentare