To je to što me zanima!

Ima 105 godina, a odvozio je više od 22 km u sat vremena

Znanstvenici ističu kako je mnogo zanimljivije to što su kod Roberta Marchanda (105) ustanovili da je s godinama u sve boljem fizičkom stanj - zbog intenzivne fizičke aktivnosti
Vidi originalni članak

Francuski biciklist Robert Marchand (105) odvozio je 22,5 kilometra u sat vremena. Time je postavio biciklistički rekord u kategoriji starijih od 105, što je već fascinantna činjenica. No znanstvenici ističu kako je mnogo zanimljivije to što su kod ovoga sportaša (koji se biciklizmom počeo baviti u 67.) ustanovili da je s godinama u sve boljem fizičkom stanju. I sve to zbog intenzivne fizičke aktivnosti. 

Oni su kod Roberta Marchanda mjerili mogućnost iskorištavanja kisika u mišićima - “vo2 max” - i pokazalo se da se ta iskoristivost kod njega povećava, i to za 13 posto u dvije godine. On danas ima bolju iskoristivost kisika nego prosječan 50-godišnjak. S godinama je taj proces obrnut te je upravo nedostatak kisika i nemogućnost tijela da kvalitetno prenosi kisik u stanice jedan od razloga zašto starimo i slabimo. 

Istraživanje francuskog sveučilišta Evry-Val d’Essonne potvrdilo je da se maksimalna iskoristivost kisika kod starijih sportaša pojačava što su im intenzivniji treninzi. To je još jedan od argumenata da u starijoj dobi ne zanemarujemo fizičku aktivnost. Ovisno o zdravstvenim mogućnostima, korisno je svaki dan prošetati pola sata, a ako možete, uz stručan nadzor, pojačajte fizičku aktivnost. 

Režim treninga Nakon prvog rekorda u 102., Robert Marchand 80 posto treninga odrađuje umjerenim, a 20 posto intenzivnim tempom.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • PATRICIA 26.02.2017.

    Vitalan djedica.Bravo,samo naprijed!

  • Dovla dugi 26.02.2017.

    Taj sigurno nije visio na portalu kao neke babe ovde po ceo dan! :))

  • Kashmir 26.02.2017.

    Bravo! za djedicu što drugo reći

Komentiraj...
Vidi sve komentare