To je to što me zanima!

Imali smo priliku probati wok s mesom od zebre, pripremio ga je zagrebački majstor woka

Priprema zebre nije vrlo komplicirana budući da je to neka vrsta konjskog mesa. Klokan se priprema na bazi junetine, a krokodil teksturom podsjeća na puretinu, dok je okus riblji, objasnio je Matija Nikolić
Vidi originalni članak

Malo smo proširili jelovnik, odnosno predstavili smo nova jela unutar jelovnika na jesenskom nivou. Ubacili smo tartufe, sezonske gljive i malo smo se poigrali mesom zebre, krokodila i klokana, rekao nam je Matija Nikolić, zagrebački majstor woka, koji je proslavio desetu obljetnicu svog brenda Wok by Matija otvorenjem pete zagrebačke lokacije, u Zapruđu. Količine ovog mesa, kako kaže Matija, su ograničene, pa tako nude po nekoliko porcija na dan, a priprema nije toliko zahtjevna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Priprema zebre nije vrlo komplicirana budući da je to neka vrsta konjskog mesa. Klokan se priprema na bazi junetine, a krokodil teksturom podsjeća na puretinu, dok je okus riblji - objasnio je Matija i dodao da su meso uspjeli dobiti preko Metroa, ali ne u Zagrebu nego u Austriji, u Grazu.

MOŽDA NISTE SVJESNI PROBLEMA Osjećate se nekako loše, a ni koža vam ne izgleda najbolje? Ovo bi mogao biti razlog

- Prije smo već radili s krokodilom i ljudi su to prepoznali, tako da smo sad odlučili malo proširiti ponudu i vidjet ćemo kako će to biti - rekao je Matija i dodao da ljudi najčešće biraju zebru.

I mi smo imali priliku probati wok s mesom od zebre, tartufima i nudlima obojenim sipinim crnilom. Iako smo bili pomalo skeptični prema mesu zebre, wok nas je oduševio. Ako ne znate da je riječ o mesu zebru, vjerojatno to nikad ne biste ni pogodili. Meso nije preuzelo cijelo jelo jer su začini bili dobro pogođeni i sve je bila dobro povezna cjelina.

VRIJEDI ISPROBATI Otvoren je novi kutak za fine burgere na Trešnjevci u Zagrebu

Glavni je cilj, kako kaže Matija, gostima ponuditi kvalitetna jela, pa namirnice za wokove nabavlja od lokalnih proizvođača, a nudle sa svojim timom izrađuje ručno od brašna i jaja. Umake također rade sami, i to bez konzervansa i pojačivača okusa, a začine koje ne mogu nabaviti u Hrvatskoj nabavljaju izvana. U novom jelovniku našli su se još nudli obojeni sipinim crnilom, a Matija nam je i otkrio tajnu pripreme dobrog woka.

- Tajna je u visokoj temperaturi. Tava treba biti zagrijana na visokoj temperaturi, meso se zatim zaprži, a povrće se ne smije prekuhavati jer ne smije izgubiti svoja svojstva, mora ostati živo. Zatim se dodaju domaći nudli, dodaci od češnjaka, đumbira, bambusa... I kad se sve dobro uprži u woku, onda se prelije umakom da se sve sljubi u kompletno jelo - otkrio je Matija.

Ako niste ljubitelj mesa, ne morate brinuti jer su tu i vege wokovi, a izabrati možete wok i s hobotnicom, lignjama ili kozicama.

- Kad smo tek počeli, krenuli smo s pet baznih jela i tri bazna umaka te smo onda lagano razvijali recepture. Stalno nešto novo dodajemo i osvježavamo jelovnik - kaže Matija, koji je najavio i otvaranje još jedne lokacije, u Dubravi. 

POGLEDAJTE VIDEO: PETA EPIZODA EKSPERIMENTA S ANĐELKOM I RENEOM

AKO STE PROPUSTILI POGLEDAJTE I ČETVRTU EPIZODU EKSPERIMENTA

Idi na 24sata

Komentari 42

  • BabaYaga 13.11.2022.

    Hvala, ali od zebre i krokodila može samo uzorak na tkanini 😏

  • Emilio.Kokić 13.11.2022.

    Treba radit žirafetinu, vratine kao u priči…

  • ante-portas 13.11.2022.

    Jel zebra bijela s crnim prugam ilii crna s bijelim prugama

Komentiraj...
Vidi sve komentare