To je to što me zanima!

Imotski glazbari nastupit će u Ženevi: 'Mi živimo za glazbu'

Sve je krenulo prije dvije godine kada su dobili poziv od strane hrvatske misije pri Vijeću Europe. Putovanje se zbog pandemije nije realiziralo, ali njihova 'Oda radosti' bila je pravi hit. Sad su ponovno dobili poziv
Vidi originalni članak

Nestrpljivi su ovih dana članovi Hrvatskog puhačkog orkestra- Gradske glazbe Imotski, jer njihovi su koferi već spremni za putovanje i službeni nastup u prestižnoj Victoria Hall dvorani u Ženevi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Poziv je stigao od Vijeća Europe, stalne misija Republike Hrvatske pri UN. Sve je krenulo još prije dvije godine, u doba pandemije kada su imotski glazbari dobila poziv na kojem bi im mnogi pozavidjeli, ne samo iz svijeta glazbe. Jer upravo su oni, jedini iz Hrvatske službeno pozvani od strane hrvatske misije pri Vijeću Europe povodom Dana Europe da održe svečani koncert 9. svibnja.

Zbog strogih epidemioloških mjera putovanje nije realizirano, ali su imotski glazbari tada svojom gestom iznenadili mnoge i odaslali najljepšu čestitku cijelom svijetu.

SPRIJEČITE STARENJE Pet recepata za jačanje kostiju

- Ostali smo ugodno iznenađeni kada je organizator zamolio da virtualno snimimo Beethovenovu "Odu radosti", službenu himnu Europe te da snimku proslijedimo u Ženevu kako bi je delegacija EU proslijedila svim svojim članicama kao službenu čestitku. Čim smo dobili mail okupio sam glazbare, obišli smo najljepše dijelove Imotske krajine od Modrog i Crvenog jezera, starih skalina, do predivnih Lokvičićkih jezera, Prološko blato, jezero Ričice i Imotsko polje - govori nam kapelnik i "duša" imotske glazbe prof. Ivan Glibota Crni.

Zasvirali su Imoćani poput pravih virtuoza Odu radosti i u trominutnom video uratku uputile je u Ženevu. Njihova izvedba postala je pravi hit. Ubrzo su imotski glazbari dobili još jednu jedinstvenu pozivnicu koju ovih dana s radošću šezdeset ponajboljih ostvaruje i odlazi u Ženevu.

Sa kapelnikom Glibotom razgovarali smo za vrijeme njihove zadnje probe prije odlaska. U dvorani gradske glazbe i u zraku se osjeti nestrpljenje, ali i mirnoća, staloženost svih glazbenika. Svatko za svojim instrumentom, pogled na note i virtuoznu kapelnikovu palicu. Samo pokret očima dovoljan je mladim Imoćanima razumjeti što se od njih u svakom trenutku očekuje, a očekuje se tek jedno, da budu na razini upućenog poziva. Jer u Hrvatskoj je više od sto pedeset amaterskih puhačkih orkestara, ali je samo jedan među njima, onaj iz Imotskog koji je inače jedan od tri najbolja amaterska puhačka orkestra u Europi dobio poziv za koncert.

Jedini će u Ženevi idući tjedan svojom svirkom zasigurno uljepšati mnogima sate uživanja slušajući izvedbe svjetskih skladatelja. U svojoj dugoj povijesti postojanja i rada rijetko tko bi se mogao pohvaliti uspjesima kakvima se dići Hrvatski puhački orkestar- Gradska glazba Imotski koja je prije dvije godine, baš u doba korone proslavila svoju sto pedesetu godišnjicu djelovanja.

Osnovana davne 1870. godine od strane tadašnjih imotskih intelektualaca, školovanih glazbenika ovaj amaterski puhački orkestar odavna je prešao granice amaterizma i svojom glazbom slobodno može stajati i uz bok profesionalnih orkestara. Više godina zaredom hrvatski su prvaci uz to stotine prestižnih kako hrvatskih, tako europskih i svjetskih nagrada, plaketa i priznanja sa međunarodnoj smotri.

Okitili su se Imoćani srebrom i zlatom, ali je poziv u Ženevu nešto više od srebrenih i zlatnih europskih i svjetskih priznanja. Jer kako to reče prof. Glibota oni će u Ženevi predstaviti ne samo Imotsku krajinu već i cijelu Hrvatsku.

- Dugi niz godina imamo ustaljeni ritam proba, svaki tjedan dva puta i nema izostanaka. Svi moraju biti tu, u našoj dvorani svatko uz svoj instrument, vježbati, svirati, stopiti se sa svojim instrumentom kao da si na javnom nastupu dati ono najbolje od sebe što možeš. E, tu je velik dio uspjeha. Samo rad, red i disciplina. Biti ustrajan. Vidite ove cure i momke oni žive za imotsku glazbu. Njima su djela ne samo domaćih već i stranih autora od Vivaldia, Beethowena, Mozzarta kao ostalima "dobro jutro". To su sve školovani mladi ljudi koji su prošli osnovno, potom srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u kojem nam je jako važna sinergija sa našom Osnovnom i Srednjom glazbenom školom fra Ivana Glibotića. Naši učenici imaju najbolje skupno muziciranje u najboljem orkestru u Hrvatskoj. Naši su polaznici na akademiji, priznati su profesori glazbe i članovi profesionalnih orkestara -  ponosno govori Glibota.

POGLEDAJTE PRSTE I OTKRIJTE Prsti otkrivaju osobnost: Jeste li šarmantni, emotivni, sposobni?

Spoj tradicije, kontinuiranog učenja zalog su profesionalnosti i prestiža imotskih glazbara. Nije stoga čudo kako pred sami odlazak marljivo satima uvježbavaju djela koja će svirati na svom koncertu u Ženevi.

- Svatko svoje note, sve pažljivo spremajte, nemojte nešto zaboraviti - daje zadnje važne upute kapelnik Crni. Ovo je njegov posljednji službeni nastup sa imotskim i njegovim glazbarima. Vrijeme je za mirovinu, sa smiješkom će Crni čijom se zaslugom imotska glazba vinula uz bok najboljih. Bit će on tu negdje iz prikrajka i ubuduće pratiti svoje glazbare jer kad ti se note zavuku pod kožu i krenu venama teško se odmaći.

Već idući tjedan dvoranom Victoria Hall odzvanjat će Lijepa naša, Oda radosti, ali i mnoge arije, završno kolo iz Gotovčeve opere Ero s onog svijeta, opere Zrinski Ivana plemenitog Zajec, potom Morlački ples skladatelja Tonća Ćićerića baziran na melosu Dalmatinske zagore, "svratit" će imotski glazbari svojom izvedbom do Južne Amerike, Meksika, Njemačke, zaplesat će svojim notama grčki sirtaki i irski riverdanc.

- Ovo nitko nikada nije izveo osim nas - napominje Crni. Potom će glazbom prošetati do naših susjeda Talijana i vratiti se u našu zemlju.

- Uz onaj prvi dio koncerta koji će biti dosta ozbiljan što se tiče izvedbi poznatih svjetskih i domaćih skladatelja koncert ćemo završiti u jednom lepršavijem stilu - govori Glibota. U tom dijelu uživali smo i mi na završnoj probi pri odlazak. Skladbom Nikice Kalođere i njegove Male barke te Marijana Bana i Luce. Predivno za oko i uho, stoga ne treba sumnjati kako će u Ženevi Hrvatska biti predstavljena na najbolji način zahvaljujući upravo imotskim glazbenicima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare