To je to što me zanima!

Infografika otkriva stupnjeve pečenja savršenog odreska

Kod naručivanja bifteka ili ramsteka čest je problem što gost ne zna kakav točno odrezak želi. Otkrijte koji točno stupanj pečenja skrivaju standardne oznake
Vidi originalni članak

Kao najniža temperatura za pripremu odreska iz zdravstvenih se razloga preporučuje 60 °C, pri čemu se temperatura mjeri u samoj sredini. Važan pokazatelj pečenosti je i boja, prema kojoj se označava je li on sirov, slabo, srednje ili pak jako pečen.

  • Blue rare označava komad koji je dobio boju na rubovima, no crven je u cijeloj svojoj unutrašnjosti čija temperatura iznosi 45 °C.
  • Rare označava komad čiji su deblji rubovi pečeni, dok je veći komad unutrašnjosti crven, a temperatura tamo iznosi 50 °C.
  • Medium rare označava komad čiji su pečeni rubovi jednake širine kao i crveno-roza unutrašnjost, gdje temperatura iznosi 55° C.
  • Medium označava komad čija unutrašnjost nije crvena već prelazi u rozu, a odrezak se malo skupio. Temperatura unutrašnjosti je 65 °C.
  • Medium Well označava komad koji je gotovo cijeli smeđe boje, uz izuzetak nešto svjetlije unutrašnjosti gdje temperatura iznosi 65° C.
  • Well done označava komad koji je cijeli smeđe boje, bez manje pečenih dijelova u unutrašnjosti čija boja iznosi 75° C.


Idi na 24sata

Komentari 44

  • melidony 03.09.2014.

    Onda nas iznenadi okus.Pa on je najvažniji zar ne? Dakle svako ima svoje "stupnjeve"

  • Jeeleenaayy 02.09.2014.

    Hajde neka bude medium rare, mada bih sada pojeo sve po abecedi.

  • Sheeena 02.09.2014.

    Kako je danas meso sve slablje kvalitete nakrcano svakakvim glupostima bolje ga je dobro ispeći.Volim međutim medium pečen biftek ali i tatarski,svo ostalo meso je dobro pečeno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare