To je to što me zanima!

Iskušajte božićne recepte iz raznih država svijeta

Kanadi će vam uz tamno, sočno meso poslužiti umak od propasiranih brusnica , a u španjolskoj tradicionalnu blagdansku juhu od badema i kima
Vidi originalni članak

Tajna ukusnoga blagdanskog pečenja krije se u nadjevu, u koji se tradicionalno, ovisno o zemlji iz koje potječe, dodaju karakteristični sastojci poput voća ili orašastih plodova. U Kanadi će vam uz tamno, sočno meso poslužiti umak od propasiranih brusnica koji se uz dodatak malo šećera ukuhava u jelo, dok se u Europi daje prednost šljivama i višnjama. Patke i guske se slažu i s narančama te kestenom kojim se nadjevaju i dekoriraju, bilo da je riječ o pireu, ili cijelim plodovima. Bez obzira na to koristi li se voće kao nadjev za meso ili je glavni sastojak umaka, slatkasto-kiselkasti okusi pojačavaju aromu mesa.

FRANCUSKA PURICA NADJEVENA KESTENIMA
Sastojci: 2,5 kg purice, kg kestena, 50 dag teletine, 10 dag maslaca
3 dl slatkog vrhnja, 20 dag slanine,
Priprema: Kestene ispecite i izgnječite vilicom. Dodajte slatko vrhnje i pirjajte 10 minuta na rastopljenome maslacu. Smjesom od mljevene teletine, slanine, 4 žumanjaka, 1/3 dl konjaka i dl prošeka nadjenite puricu i otvor zašite koncem. Posipajte lovorom i pecite dva sata na 200 C.

MEKSIČKI TAMALES S PILETINOM
Sastojci: 200 g pilećih prsa, 120 g maslaca, 3 krumpira, 300 g škroba, vrećica suhog kvasca, 50 g grožđica
Priprema: Maslacu dodajte soli, 3 žumanjka i 100 g sira. Dodajte kvasac, kuhani i ispasirani krumpir, kukuruzni škrob i snijeg od 3 bjelanjka. U tavi pirjajte luk i piletinu 10 minuta. Smjesu napunite piletinom, komadićem kuhanog jaja, paprikom, grožđicama i maslinom bez koštice. Pecite ih u aluminijskoj foliji na 180u00B0C 45 minuta.

ŠPANJOLSKA JUHA OD BADEMA I KUMINA
Sastojci: 200 g oguljenih badema, 2 kriške staroga kruha, 10 zrna papra, 1,5 l pilećeg ili povrtnog temeljca, žličica octa
Priprema: Ispecite blanširane bademe, kruh narezan na kockice s malo češnjaka i izmiksajte ih s paprom, kuminom i žličicom octa. Dodajte toliko temeljca da dobijete gustu smjesu. Sve pomiješajte s preostalim temeljcem i zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta i poslužite s cijelim pečenim bademima, kockicama kruha, listićima peršina ili metvice.

POHANI ŠARAN NA POLJSKI NAČIN
Sastojci: 800 g odrezaka šarana, 3 jaja, 80 g oštrog brašna, 80 g krušnih mrvica, 800 g krumpira, limunov sok
Priprema: Odreske šarana nakapajte limunovim sokom i posolite. Uvaljajte ih najprije u brašno, pa razmućena jaja, a zatim u krušne mrvice. Pržite ih do zlatnožute boje. Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i dodajte ulje. Pohane odreske šarana i krumpir pospite narezanim peršinom, vlascem, koprom i celerom.

KANADSKA TELETINA U UMAKU OD BRUSNICA
Sastojci: 80 dag telećeg filea, 40 dag džema od brusnica, 1/2 dl umaka Worchester, 10 dag luka, dl bijelog vina
Priprema: Meso izrežite na medaljone, posolite, uvaljajte u brašno s jedne strane te na maslacu pržite s obje strane. Dodajte papar, Vegetu i podlijte s malo votke i decilitrom vina. Meso izvadite, a luk sitno nasjeckajte i pržite na tavi. Meso zatim vratite u tavu te dodajte džem od brusnica i malo umaka Worchester.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare