To je to što me zanima!

Isplanirajte na vrijeme: Ideje za savršene blagdanske pečenke

Pržene kotlete posložite na zdjelu i ukrasite ih prema želji režnjevima šunke narezanih na trokute koje ste prepržili na maslacu. Uz njih poslužite i umak od pirjanog povrća koji ste propasirali
Vidi originalni članak

Božićna patka

Sastojci: patka od oko 2 kg, 80 g meda, 3 žlice vinskog octa, 3 žlice ulja, naranča, 50 ml vruće vode + još za podlijevanje, sol

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Očistite patku i razdvojite je na dijelove (ili ostavite u komadu) pa je natrljajte solju iznutra i izvana. Pomiješajte med, ocat i ulje te time premažite patku. Unutar patke stavite polovicu naranče. Namastite lim za pečenje pa stavite komade mesa (ili cijelu patku). Zalijte vodom, a tijekom pečenja premazujte mješavinom s medom i podlijevajte s još vode. Nakon sat vremena oko patke stavite kriške preostale polovice naranče i pecite još sat vremena. Izvadite i poslužite uz naranče.

Punjeno pečenje

Sastojci: kokoš ili pile, dl vrhnja za kuhanje, 3 kriške kruha, 2 jaja, 50 ml mlijeka, 90 g maslaca, 1/2 luka, 3-4 češnja češnjaka, mala vezica peršina, 220 g jetrica, 120 ml bijelog vina, 100 g povrtnog temeljca, 50 g masti, sol, papar

Priprema: Narežite kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje i jaja te prelijte preko kruha. Ostavite 30 minuta. U tavi otopite maslac pa prepržite nasjeckani luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodajte nasjeckana jetrica. Začinite solju i paprom te prelijte vinom i temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira. Meso začinite solju i paprom. Smjesu iz tave pomiješajte s natopljenim žemljama i sve dobro sjedinite. Time nadjenite meso i zatvorite drvenim štapićima. Pecite na 170°C oko dva i pol sata. 

Božićna šunka

Sastojci: 2 kg dimljene šunke, mrkva, luk, poriluk, štapić cimeta, po žličica zrna papra i sjemenki korijandra, 25 cijelih klinčića; glazura: 200 g šećera, 25 ml šerijeva ili jabučna octa, 100 ml desertnog vina; 250 g meda

Priprema: Stavite šunku u lonac s vodom. Dodajte nasjeckano povrće, cimet te zrna papra i korijandra. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte dva i pol sata. Odlijte tekućinu i ostavite šunku da se hladi. Stavite je u posudu za pečenje, odstranite kožicu i ostavite jednak sloj masnoće koji zarežite nožem. Zarezane dijelove ukrasite klinčićima. Izmiješajte šećer, ocat i vino u posudi pa zakuhajte. Dodajte med, zakuhajte i maknite s vatre. Prelijte pola glazure preko šunke, pecite 15 minuta na 190°C, polijte ostatkom i pecite još 35 minuta podlijevajući sokovima tri-četiri puta. Okrenite posudu za pečenje nekoliko puta kako bi se šunka ravnomjerno ispekla. Ukrasite je klinčićima.

Janjeći kotleti sa sezamom 

Sastojci: 6 janjećih kotleta, 50 g maslaca, 100 g naribane mrkve, 100 g sitno nasjeckanog luka, 70 g celera nasjeckanog na kockice, 150 g šunke nasjeckane na kockice, majčina dušica, lovorov list, papar, sol, 1-2 jaja, žlica ulja, krušne mrvice, sezam

Priprema: Kotlete istucite batom i posolite. Zagrijte maslac, dodajte mrkvu, sitno sjeckani luk, celer, šunku, majčinu dušicu i lovorov list. Pirjajte na laganoj vatri. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ovom smjesom od povrća premažite kotlete s jedne i druge strane, a zatim ih pažljivo umočite u jaja razmućena s uljem, solju i paprom, uvaljajte u mrvice sa sezamom i ispržite na maslacu. U mrvice možete pomiješati i sezamove sjemenke. Pržene kotlete posložite na zdjelu i ukrasite ih prema želji režnjevima šunke narezanih na trokute koje ste prepržili na maslacu. Uz njih poslužite i umak od pirjanog povrća koji ste propasirali.

Svinjska rolada

Sastojci: 1 i 1/2 kg svinjskog mesa bez kostiju, 30 g krupne soli, 10 zrna šarenog papra, žličica majčine dušice, zdrobljeni lovorov list, 1/8 žličice muškatnog oraščića, dl maslinova ulja, 1/2 dl suncokretova ulja, 4 žlice bijelog vina, 4 češnja češnjaka, 100 g svježeg kravljeg sira, jaje, grančica ružmarina

Priprema: Mesu od pečenice ili plećke izvadite kosti, razrežite po sredini i rastanjite batom u veliki odrezak. U mužaru izmiješajte sol, zrna papra, lovorov list, majčinu dušicu i muškatni oraščić. Mješavinom začina natrljajte meso. Dva režnja češnjaka razrežite na četvrtine. Nožićem napravite na mesu male utore i u svaki stavite komadić češnjaka. Zalijte meso izmiješanim uljem i ostavite preko noći. Mikserom izradite sir, dodajte jaje, preostali protisnuti češnjak, sol i još malo mljevenog papra.

Nadjev dobro izmiješajte i razmažite ga po sredini odreska. Roladu čvrsto povežite čvrstim koncem ili špagom. Utaknite između mesa vezice grančicu ružmarina i stavite nadjeveno meso u duboku posudu. Ulijte nekoliko žlica hladne vode i vina. Pecite meso u prvih pola sata na 210°C, a preostalih 45 minuta na 180°C. Tijekom pečenja preokrenite meso i zalijevajte ga sokom od pečenja. Prema potrebi dolijte još tekućine.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 22.12.2019.

    MooXi.net - sjajan prоjekt zа оdrasle koji želе pronaći seksualnog partnеra

  • 22.12.2019.

    nema do prasića sa ražnja

Komentiraj...
Vidi sve komentare