To je to što me zanima!

Ispušni plinovi u gužvama mogu izazvati Parkinsona

Što je dulja izloženost ispušnim plinovima goriva, to se više povećava rizik od oštećenja mozga, ponajprije Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
Vidi originalni članak

Ispušni plinovi nastali od dizelskoga goriva povećavaju opasnost od oštećenja mozga, ustvrdili su znanstvenici s nizozemskog sveučilišta. Volonteri su sat vremena boravili u prostoriji u koju je povremeno puštena koncentracija ispušnih plinova jednaka onoj u prometnim gužvama, dok su stručnjaci za to vrijeme bilježili moždanu aktivnost. Već nakon pola sata primijetili su stresore koji dugotrajnim djelovanjem mogu oštetiti tkivo i dovesti do nedostatka kisika, a koje se povezuje s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Što je duža izloženost plinovima, to je i rizik veći. Dugotrajan boravak u prostorima u kojima je koncentracija ispušnih plinova visoka i dugotrajno udisanje čestica dizelskoga goriva može ugroziti kognitivne sposobnosti. To su u prvom redu sposobnost pamćenja i brzina razmišljanja.

MASLAC ZA KOKICE ŠTETI PLUĆIMA
Udisanje pečenog maslaca koji se koristi za kokice iz mikrovalne oštećuje i uništava pluća radnika koji ih peku i pakiraju. Razlog su dodaci za poboljšanje okusa u maslacu, a istraživanja pokazuju da štete ljudima koji ih često jedu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare