To je to što me zanima!

Izbirljivost u prehrani nije do želuca, već do "glave" i stava

Mnogi će za svoju odbojnost prema određenoj hrani okriviti karakter ili genetiku, no jedan stručnjak kaže da se sve može promijeniti postupnim izlaganjem toj hrani
Vidi originalni članak

Želudac vam se diže na prokulice, korijandar vam ima okus poput sapuna ili naprosto ne možete probaviti gljive? Sve je to u vašoj glavi, tvrde znanstvenici, piše Huffington Post. Ipak, objašnjavaju kako neke preferencije u prehrani jesu zadane i svojstvene većini ljudi - a to je odbojnost prema gorkim te nepoznatim začinima i povrću, ponajviše hrani koja ne raste u njihovom podneblju.  

Biljke proizvode gorak okus kako bi od sebe odbile predatore, a ljudi su razvili osjećaj odbojnosti prema tom okusu kao svojevrsni zaštitni mehanizam. No da evolucija i dalje ima tako snažan učinak na ljude, tada nitko ne bi jeo kelj, cvjetaču i slične namirnice, objašnjava prehrambeni stručnjak Frank Bruni.

U svojim se tvrdnjama poziva na američku studiju iz 80-ih, prema kojoj glavni razlog što će netko jesti ili odbiti, ovisi isključivo o stavu.

- Tko je slobodoumniji i više voli eksperimentirati, taj će probati i zavoljeti više vrsta hrane, dok će oni izbirljivi u glavi složiti priču kako oni to naprosto ne mogu jesti - ističe Bruni.

Kao primjer za to navodi masline i oštrige koje mnogi ne vole jesti kao mali, no do odrasle dobi se nađu u više situacija u kojima se upravo ta hrana jede, pa popuste pritisku i povremeno je kušaju u društvu. Što im okus postane poznatiji, to je više zavole, objašnjava Bruni.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • boba555 04.07.2014.

    Slažem se sa člankom jer sam na taj način i sama počela jesti neku hranu koju prije nisam mogla ni pogledati .

  • PatriciaMorrison 03.07.2014.

    Kako to sve lijepo zvuči .Znači ,posložim kockice u glavi ,zauzmem stav i bez ikakve gadljivosti mogu jesti žohare,pauke i ostalu gamad ....Prženi skakavci su specijalitet kako sam čula ,pa zašto ne probati ? Ljudi svašta jedu u ostalim zemljama pa nitko nije umro od toga , možda vrijedi probati i upoznati svoje granice .Dobar mi tek !

  • Mustafa Aga 03.07.2014.

    Slazem se sa clankom...Kada sam dosao u Americi probao sam namaz od kikirikija (peanut butter) koji je u Americi izuzetno popularan...Meni se to nije dopalo i nikad to nisam koristio...Pre jedno par godina gledam jedan dokumentarac o tom namazu od kikirikija i koliko je to hranljivo i zdravo za nase telo, puno vitamina i minerala...Posle toga pocnem da koristim taj namaz i danas cak i uzivam u njemu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare