To je to što me zanima!

Izgradio je kuću kao iz bajke za samo 1200 kuna, iznajmljuje ju

U njoj su kuhinja i blagovaonica, koja je ujedno i mali dnevni boravak, te krevet na kat. Struje nema, a voda se nosi iz obližnjeg izvora. Za toplinu je zadužena peć na drva
Vidi originalni članak

Michael Buck, umirovljeni profesor likovne umjetnosti iz Oxfordshirea u Velikoj Britaniji, odlučio je zabaviti se gradnjom kućice u podnožju svojeg vrta od materijala koje je pronašao u okolini. Vodio se starom tehnikom gradnje, kako su to ljudi radili u davna vremena - od zemlje, gline i slame bez upotrebe bilo kakvih modernih alata. 

No, on je odlučio da njegova neće biti obična, već kućica u stilu onih kakve imaju Hobbiti u Gospodaru prstenova. Drveni pod je napravio od ostataka koje je pronašao na otpadu, a stakla za prozore uzeo je sa starog, zapuštenog kamiona.

Za realizaciju svoje ideje potrošio je svega 150 funti (oko 1200 kuna), a ne bi morao ni toliko da mu nije ponestalo slame i čavala. Dozvolu za gradnju nije trebao jer se njegova građevina smatra sjenicom. Cilj mu je bio napraviti jeftinu kućicu posve neškodljivu za okoliš pa je zidove obojio kredom i smolom.

Nije spomenuto koliko kvadrata ima, no u njoj su kuhinja i blagovaonica (ujedno i dnevni boravak) te krevet na kat. Struje nema, a voda se nosi iz obližnjeg izvora. Za toplinu je zadužena peć na drva. U njoj je iznenađujuće toplo jer je drevna metoda stavljanja izolacije fantastična. Zahod se nalazi izvan kuće.

U svojoj kućici proveo je dvije godine, a potom ju je dao na korištenje ženi koja radi na susjednoj farmi i najam mu plaća simbolično - nekoliko litara domaćeg mlijeka.

Ta kućica bila je tek prva u nizu, a sagradio ju je 2013. godine. Kasnije je napravio još nekoliko kuća od zemlje, gline i slame te je čak podučavao seljane u susjedstvu kako da to naprave sami. Pozvao bi ih u lokalnu pub i sve im objasnio.

Smatra kako bi ovakva, ekološka i vrlo jeftina gradnja mogla biti rješenje stambenog problema mnogih ljudi, kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu, prenosi Oxford Mail.

- Htio sam pokazati da kuće ne moraju koštati gotovo ništa. Živimo u društvu u kojemu provodimo život u otplaćivanju kredita, a u tome nitko ne uživa. Uz odgovarajuće održavanje ovakva kuća mogla bi trajati vječno, a isto tako, stopila bi se s prirodom kada je više ne bi trebali - rekao je.

Pogledajte u videu kako izgleda:

NJIMA NE TREBA VJEROVATI: Ovih 5 horoskopskih znakova su najveće tračare i ne znaju kad treba stati 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • Ivanivan13 23.01.2019.

    Svi bi tu bili i odmarali se... E gradski moji ljudi, tu se drva cjepaju, pa se loži vatra, pa se baca drvo u nju jer se inače ugasi. Ako ne naložiš, ne možeš odvrnuti ventil da se radijator zgrije. Isto tako kad se hoćete prati ili piti vode. A da ne spominjem da nemate di punit galaxy 1007xyz i nema interneta. Svi imaju babu na selu koja živi u sličnome, ali nisam vas vidio nikad vikendom da po selima okopavate vrtove i promatrate oblake. Uostalom, sagradite si takve kuće i uživajte, umjesto da svatko ima svoj auto pa se ne možete ni okrenuti u dvorištu čak iako ga imate. Hodanje nije grijeh ni sramota, a ujedno i mršavite. U biti, jednim udarcem biste bili sretni, mršavi i opušteni, a vi ste to zamjenili za kredit od 30 g na stančić od 40 m2 i auto. U grob ne možete s autom, ali možete s lijepim sjećanjima. Ja imam takvu kućicu, i jedino što je bolje od boravka u njoj je ponos koji osjetiš kad je izgradiš svojim rukama. Sreća ne košta puno, al traži malo truda.

  • milivoj32 14.01.2019.

    Ruglo! Odma pali bager i ruši!

  • blondboy 13.01.2019.

    Savrseno

Komentiraj...
Vidi sve komentare