To je to što me zanima!

Izraženi simptomi menopauze znače 50% manji rizik infarkta

Rani i intenzivni simptomi menopauze povezuju se sa zaštitom organizma od moždanog i srčanog udara, kao i krvožilnih oboljenja, otkrila je američka studija
Vidi originalni članak

Žene koje su izrazito pogođene valunzima i noćnim znojenjem vezanim uz klimakterij, imaju manji rizik za srčani i moždani udar, otkrili su znanstvenici analizirajući zdravstvene podatke oko 60.000 žena. One imaju i do 50 posto manje šanse od infarkta i krvožilnih bolesti, zaključak je desetogodišnje američke studije.

- Otkrili smo da žene koje osjećaju velike promjene u početku menopauze, znatno rjeđe imaju probleme sa srčanim oboljenjima - izjavila je voditeljica istraživanja, dr.Emily Szmuilowicz. 

Promjena nosi i dobrobit

Valunzi se pojavljuju iznenada, a u prosjeku traju oko četiri minute te uzrokuju neugodan osjećaj velike vrućine i često ometaju san. Simptomi su uzrokovani širenjem krvnih žila ispod površine kože i povezuju se s neravnotežom hormona. Lijekovi za klimakterijske promjene uključuju hormonsku nadomjesnu terapiju i antidepresive, kao i brojne alternativne metode. 

Ovo otkriće neće učiniti valunge ugodnima, no zbog njega bi menopauza ipak mogla postati podnošljivija, smatra Emily Szmuilowicz. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare