To je to što me zanima!

Izumili pametnu majicu koja mjeri otkucaje srca i radi EKG

Podaci se prikupljaju preko bežičnog uređaja, a cilj cijele ideje je pratiti pacijente i u njihovom domu, tijekom šetnje ili u krevetu kako ne bi bili vezani za bolnički krevet
Vidi originalni članak

Majicu od provodljivog e-tekstila koja prati otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, razvili su znanstvenici Sveučilišta Carlos III Madrid, a testirana je na pet pacijenata. U e-tekstilu elektrode su integrirane u samu tkaninu. 

Pametna majica se koristi za mjerenje otkucaja srca, a može napraviti i EKG (elektrokardiogram). Podatke prikuplja bežični uređaj koji se nosi oko vrata ispod majice, a šalje podatke sustavu za upravljanje koji ih onda tumači. Uređaj za prikupljanje podataka sadrži i termometar i akcelerometar, koji otkriva da li bolesnik sjedi ili leži i koliko je zapravo aktivan.

- Ideja je bila da se na nenametljiv način prati pacijenta. Njega se može pratiti u realnom vremenu bez upotrebe kabela s obzirom na bežične platforme, tako da on može ostati u krevetu ili poći u šetnju na koliko dugo žele - ističe jedan od programera Jose Ignacio Moreno. 

U budućnosti će uređaj omogućit liječnicima da prate bolesnika kod kuće i tako smanjiti količinu vremena koju bi trebali provesti u bolnici, dodaje. Sustav također ima alarm koji liječnici mogu prilagoditi svakom pacijentu tako da emitira upozorenje ukoliko se puls ili tjelesna temperatura opasno povećaju. Majica od e-tekstila, koju je dvije godine razvijalo nekoliko privatnih tvrtki, na tržište bi mogla doći za šest do 12 mjeseci. Moći će se prati u perilici.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare