To je to što me zanima!

Jabuka obogaćuje pečenje i sljubljuje se s krumpirom

Rajsko voće najbolje je u jesen.Od brzo gotovih salata do kompota i maštovito izdubljenih slastica ili krepkih mesnih jela, jabuka je voće za sva jela
Vidi originalni članak

Jabuka na dan tjera liječnika van, samo je jedna u nizu narodnih poslovica i predaja koje joj idu u prilog kao riznici zdravlja, a od listopada do travnja su najukusnije. Pripremaju se uz slatka i slana jela, dube, ribaju u nadjev za pite, gnječe u pire ili peku za kompot. Jabuke daju svježinu salatama na bazi vrhnja, mesa ili radiča, a bit će ukusnije ako ih, umjesto octom, poškropite prošekom, koji će dodatno izvući voćnu aromu. Kontrastni okusi jabuke, limuna i ružmarina dat će svinjskom fileu profinjen slatkast ton, a pileća prsa slasna su u kremastom umaku od slatkih jabuka popečenih na luku s vrhnjem za kuhanje. Sjajno se nadopunjavaju s reskim okusom kobasica, koje se mogu dodati jabukama i krumprima narezanima na ploške te zapeći u pećnici sa sirom, vrhnjem i sezamom. Tvrde, desertne jabuke odlične su za pripremu nadjeva za pite, voćnih i povrtnih salata, kolača ili voćnih pudinga. Lako se mogu izdubiti nožem, skuhati i napuniti smjesom od orašastih plodova te poslužiti s tučenim vrhnjem. 

Da jabuka nakon guljenja ne bi potamnjela, uronite je u posudu s hladnom vodom i limunovim sokom ili ploške natrljajte svježe iscijeđenim limunom. Izdubljene jabuke mogu poslužiti za pripremu omiljenoga dječjeg deserta - pečenih jabuka. Nadjenite ih  mješavinom smeđeg i vanilin šećera te cimeta, prelijte rastopljenim maslacem, podlijte vodom i zapecite u pećnici.

Svinjski odresci na tanjurićima od ploški pečenih jabuka

SASTOJCI: 4 jabuke, 3 žlice javorova sirupa ili žličica meda rastopljena u malo vode, 4 svinjska odreska debljine oko dva cm, 60 ml maslinova ulja, 120 g poprženih oraha

Zagrijte pećnicu na 180°C (plinsku na četiri). Operite i očistite jabuke, narežite ih na ploške i složite u jednom sloju u veći lim za pečenje te poškropite javorovim sirupom. U veliku tavu stavite dvije žlice ulja. Pržite meso dvije minute sa svake strane dok lijepo ne posmeđi. Izvadite ga iz tave i složite na jabuke. Poprskajte preostalim dvjema žlicama ulja. Pecite 12-14 minuta dok svinjetina i jabuke ne budu mekani. Na svaki tanjur složite jabuke i na njih svinjetinu. Pospite orasima, poškropite sokovima iz tave i poslužite vruće sa zelenom salatom. 

Jesenska savijača od jabuka 

SASTOJCI: 3 kiselkaste jabuke, 60 g narezanog maslaca, 45 g žutih grožđica, 50 g mljevenih badema, 6 kora za savijače - zamrznute ostavite da se odlede na sobnoj temperaturi 

Zagrijte pećnicu na 220°C (plinsku na sedam). Malo maslaca i jabuke pirjajte tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte žute grožđice i bademe. Pirjajte još tri minute. Maknite s vatre, ocijedite suvišnu tekućinu i odložite. Preostale dvije žlice maslaca otopite u lončiću. Veći papir za pečenje premažite maslacem. Na papir stavite list tijesta. Premažite ga otopljenim maslacem. Pokrijte drugom korom i ponovite postupak sa svima. Smjesu s jabukama raširite duž jedne stranice. Presavijte kore, a rubove slijepite otopljenim maslacem kojim premažite savijaču. Pecite 20 minuta.  

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare