To je to što me zanima!

Japanski ljubitelji mačaka su prikupili čak 2 milijuna dolara za medicinska istraživanja

Domaće mačke i njihove veće rođakinje u divljini često pate od problema s bubrezima zbog genetske nemogućnosti da im se u organizmu aktivira ključan protein nazvan AIM
Vidi originalni članak

Kažu da mačke imaju devet života, no činjenica je da često pate od problema s bubrezima, zbog čega su japanski mačkoljupci u kratkome vremenu prikupili čak dva milijuna dolara za pronalazak lijeka koji će spriječiti zatajenje bubrega kod ovih životinja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mačak naučio ići na zahod

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pandemija je prošle godine ozbiljno naštetila japanskom gospodarstvu pa znanstvenici s tokijskog sveučilišta nisu dobili sredstva za studiju o sprečavanju zatajenja bubrega u mačaka. 

Nakon što je nacionalna novinska agencija Jiji skrenula pozornost na problem s kojim su suočeni znanstvenici, tisuće japanskih ljubitelja mačaka krenule su u akciju. 

- Prošle godine moja je voljena mačka uginula od bolesti bubrega. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći mnogim drugima da žive bez bubrežnih bolesti - napisala je jedna žena uz donaciju u protuvrijednosti od otprilike 125 kuna.

DOBRO JE ZNATI Zašto nas neke mačke na ulici prate - razlog nije samo hrana

- Nedavno sam dobio mačića. Doniram novce u nadi da će se za njega lijek pronaći na vrijeme - napisao je drugi donator koji je uplatio oko 570 kuna.

Domaće mačke i njihove veće rođakinje u divljini često pate od problema s bubrezima zbog genetske nemogućnosti da im se u organizmu aktivira ključan protein koji su otkrili tokijski znanstvenici. 

Protein nazvan AIM (inhibitor apoptoze makrofaga) pomaže u čišćenju mrtvih stanica i ostalog otpada iz organizma i sprečava zatajenje bubrega u mačaka. 

Profesor imunologije Toru Miyazaki i njegov tim razvijaju načine za proizvodnju toga proteina u dovoljnim količinama i nadaju se da će razviti lijek koji će udvostručiti postojeći očekivani životni vijek mačaka koji sada iznosi oko 15 godina. 

PLEMENITA LJUBAV Poznati udomitelji u Hrvatskoj: Ljubimci su nam istinska radost

- Nadam se da će na koncu veterinari svake godine mačkama ubrizgavati injekcije AIM-a, poput cjepiva - rekao je Miyazaki. 

U svega nekoliko dana od objave članka Miyazakijeva ekipa je primila 10.000 donacija, a to je više nego što sveučilište dobije u cijeloj godini. Donacije su do sredine rujna dosegnule 207 milijuna jena (oko 120 milijuna kuna). 

- Tada sam prvi put shvatio u kolikoj se mjeri iščekuju rezultati mojeg istraživanja - kazao je Miyazaki. 

Istraživanje njegova tima o tomu kako funkcionira AIM objavljeno je prvi put prije pet godina u časopisu Nature Medicine. Isti tim japanskih znanstvenika radi i na razvoju posebne hrane koja sadrži spomenutu supstancu, a krajnji je cilj potaknuti aktivaciju nefunkcionalnog AIM-a u krvi mačaka. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare