To je to što me zanima!

Jaslicama napuljskih 'pizzaiola' dive se i vjernici i ljubitelji pizze

Napulj je u svijetu najpoznatiji po svojim pizzama i po jaslicama, no tko bi rekao da će ta dva tradicionalna obilježja juga Italije ići zajedno i to u gradskoj crkvi svete Klare
Vidi originalni članak

Od ponedjeljka su obje napuljske tradicije kreativno iskombinirane u gradskoj crkvi svete Klari, u kojoj su talijanski pizzaioli napravili božićne jaslice od tijesta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neuobičajen i ukusan prizor raduje i ljubitelje pizze i vjernike. Istodobno se obilježava treća godišnjica otkako je 2017. napuljska pizza uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Pizzaioli se već odavno smatraju pravim umjetnicima, a sada im se pružila prilika da svoju kreativnost pokažu i u izradi jaslica za crkvu. Istini za volju kritičari već kažu da su ispale poput pretrpane kućice za lutke, a ne kao skromna štalica.

Ovakav način postavljanja jaslica tipičan je za taj lučki grad na jugu Italije s dugom tradicijom radionica za izradu minijaturnih figurica koje se prodaju u njegovu povijesnom središtu.

Središte izrade jaslica u Italiji je napuljska ulica Spaccanapoli. Po tamošnjem običaju majstori jaslicama ponekad dodaju jedan ili dva lika koji povijesno nisu sudionici božićnog prizora, poput političara i glumaca. Danas među figuricama možete pronaći i minijaturne replike Donalda Trumpa, Kim Jong Una ili Lady GaGe.

Stanovnici Napulja jaslice postavljaju već 8. prosinca, no figuru Isusa dodaju tek na Božić. 

Do 16. stoljeća jaslice su se postavljale samo u samostanima, a nakon toga i u kućama napuljskih plemićkih obitelji. 

U napuljskome Povijesnom muzeju nalaze se jaslice "Cuciniello" sa 160 figura ljudi, 80 figura životinja i 450 ostalih minijaturnih predmeta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare