To je to što me zanima!

Je li kosu loše raščešljavati dok je mokra: Ovisi o njenoj teksturi

Za one s ravnom kosom bolje pričekati da se kosa osuši, zatim je krenuti raščešljavati, dok je za kovrčave najbolje raščešljati kosu prije šamponiranja
Vidi originalni članak

Jedno je pitanje pogotovo podijelilo mišljenja: je li loše češljati kosu dok je ona mokra? Kao i drugi aspekti u njezi kose, i kod ovog sve ovisi o tipu kose, odnosno teksturi. Kosa je jako individualna, što znači da ono što funkcionira kod jedne osobe, neće nužno i kod druge. Dermatologinja Niandi Reid, trihologinja Shabu Reslan i frizerka Michelle O'Connor su otkrile što je najbolje za svaki tip kose.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose raspetljavanjem. Dermatologinja Reid kaže kako je pravilno češljanje važno jer umanjuje mogućnost pucanja kose i stvaranja čvorova. Postoji mnogo različitih vrsta četaka koje se mogu koristiti za raspetljavanje kose Za mnoge je češljanje mokre kose dio rutine tuširanja, ali ono može oštetiti kosu, pogotovo ako se ne češlja pravilno. 

Je li češljanje mokre kose sigurno?

Za one s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego češljanje suhe kose. 

TRIKOVI I SAVJETI Kosa se često masti? Pomoći će vitamin B i češće pranje četke

- Najvažnija stvar koju treba imati na umu da je kosa najosjetljivija dok je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčvršća kad je suha - tvrdi Reslan. O'Connor dodaje kako je svako grubo češljanje loše za kosu, a posebno kad je ona mokra. 

Za one s kovrčavom i valovitom kosom vrijedi obrnuto. Svatko tko je jednom pokušao češljati suhu kosu, mogao je vidjeti koliko je to pogrešno. Dermatologinja kaže kako češljanje mokre kovrčave kose smanjuje mogućnost lomljenja vlasi i oštećenja folikule dlake.

Stručnjakinje se slažu kako briga o kosi započinje još prilikom tuširanja.

DUGA KOSA Frizura s pletenicama uvijek je uredna, a može izgledati sjajno

- Ne vjerujem u to da je raščešljavanje kose uvijek nužno. Umjesto toga, trebamo se fokusirati da je ne zapetljamo prilikom pranja i nanošenja regeneratora - objašnjava Reslan. 

Stručnjakinje su složne u tome da je za one s ravnom kosom bolje pričekati da se kosa osuši, zatim je krenuti raščešljavati, dok je za kovrčave najbolje raščešljati kosu prije šamponiranja, piše Byrdie.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • eho_ 05.12.2021.

    Samo mokra i to još pod tušem, sa regeneratorom. 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare