To je to što me zanima!

Jede vam se junk food? Uzrok je manjak sna i kroničan umor

Centar za užitak u mozgu aktivira se pri pogledu na nezdrave namirnice zbog neispavanosti zbog čega raste žudnja za masnom i kaloričnom hranom
Vidi originalni članak

Nedostatak sna i opći fizički umor potiču žudnju za nezdravom hranom u mozgu, otkrilo je istraživanje Bolničkog centra St. Luke’s-Roosevelt u suradnji sa Sveučilištem Columbia. Znanstvenici su uz pomoć funkcionalnih magnetskih slika mozga dokazali da mozak ljudi drugačije reagira na slike nezdrave hrane ovisno o tome koliko su umorni i neispavani, prenosi The Boston Globe.

Dijelovi mozga povezani s osjećajem zadovoljstva bili su iznimno aktivni kod ispitanika koji su slike poput pizze, krafni, hamburgera i drugog junk fooda promatrali umorni, dok je kod odmornih ispitanika aktivnost u tom dijelu mozga bila mnogo manja.

Zbog toga se neispavanost i kronični umor smatra rizičnim faktorom i okidačem pretilosti, jer potiče unos praznih kalorija te masne hrane koju tijelo teško probavlja, objasnili su istraživači.

Oni smatraju kako ne postoji način da mozak prepozna lažnu od prave gladi, tj. žudnju za određenom vrstom hrane ili hranom općenito. Dovoljne količine sna i druge zdrave životne navike preduvjeti su zdrave tjelesne težine, ističu znanstvenici. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nemoralna_skroz 12.06.2012.

    onda sam ja kronično neispavana.

  • beebee 12.06.2012.

    umorna ili naspavana, može sve nabrojano i još više! cheesburger, pizza, ćevapi sa masnom lepinjom, burek sa sirom, čokolada, sladoled, štrudla od višanja i hrenovka u lisnatom...mmmmmmmm...kad bi bilo dovoljno odspavati pa da privlačnost navedenog prođe!

Komentiraj...
Vidi sve komentare