To je to što me zanima!

Više voća i povrća spasilo bi na tisuće života od bolesti

Liječnici preporučuju svakodnevni unos 440 grama voća i povrća, te 18 grama dijetalnih vlakana kako bi se smanjio rizik srčanog i moždanog udara te karcinoma
Vidi originalni članak

Barem 33 tisuće života bilo bi spašeno kada bi ljudi jeli zdravije, otkrilo je istraživanje o povezanosti prehrambenih navika i prerane smrti stanovništva u Velikoj Britaniji. Pet porcija voća i povrća na dan spriječilo bi 15.000 preranih smrti, od čega se 7000 odnosi na one uzrokovane srčanim udarom, 5000 rakom i 3000 moždanim udarom, zaključili su stručnjaci. Manji unos masti i soli te dodatak dijetalnih vlakana u prehranu spasilo bi dodatnih 18.500 smrti u srednjoj životnoj dobi. Studija je proučavala uzroke smrti od 2005. do 2007. godine.

Dnevne preporuke

Liječnici preporučuju 440 grama povrća i voća te 18 grama vlakana svakoga dana. Masti trebaju činiti trećinu ukupnog broja unesenih kalorija, no od toga samo 10 posto smiju biti zasićene masti, a dnevni unos soli mora biti ograničen na 6 grama.

Stručnjaci su utvrdili kako zdravstvene preporuke o prehrani slijedi samo trećina ljudi, dok drugi nepravilnom prehranom ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje. S obzirom na to da se prehrambene navike usvajaju u obitelji, te unutar njih svi članovi jedu otprilike istu hranu, nezdrava prehrana postaje širi obiteljski i društveni problem.

- Kad bi se ljudi ispravno hranili, što se ponajprije odnosi na više voća i povrća u prehrani, stanovništvo bi bilo mnogo zdravije - smatra voditelj istraživanja dr Peter Scarborough.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • pantalonka 17.12.2010.

    Neka nama liječnici kažu kako da mi to sve unosimo sa 3000 kn plaće? Živimo nikako i još da mislim koliko sam voća unesla ( jednu jabuku mjesečno)

  • rokoniksa 17.12.2010.

    Kako se besplatno obraniti od gripe najbolje znaju naše bake. http://www.zabavnikplus.com/Naslovnica/Prikazclanka/tabid/59/ArticleId/2456/language/en-US/USUSRET-GRIPI-2011-Kako-prevariti-viruse-a-ne-razboliti-se.aspx

Komentiraj...
Vidi sve komentare