To je to što me zanima!

Jedince odlikuje zrelost, pamet prvorođene, a najmlađe humor

Od 23 astronauta koji su bili u svemiru, čak njih 21 su prvorođena djeca, što potvrđuje teoriju kako redoslijed rođenja određuje karakter čovjeka i njegove ciljeve
Vidi originalni članak

Prije nekoliko stoljeća se od najstarijeg sina koji je nasljeđivao gotovo svu imovinu očekivalo da nastavi obiteljsku tradiciju i ispuni roditeljska očekivanja. Da 'sindrom' prvorođenih nije u potpunosti nestao potvrdili su američki istraživači  promatrajući sastav Kongresa. Većina ljudi koja sjedi u klupama tog parlamenta prvorođeni su u svojim obiteljima, kao što su to i većina astronauta. 

- Prvorođeni više od svojih braće i sestara teže karijeri u cijenjenim profesijama, poput direktora poduzeća ili fakultetskih profesora - objasnio je psiholog Richard Zweigenhaft. 

Stručnjaci smatraju kako do tih razlika dolazi zbog usredotočenosti roditelja na prvo dijete, kojeg upisuju na razne slobodne aktivnosti pobuđujući u njemu ambiciju. Mada roditelji nemaju namjeru drukčije se ponašati prema djeci, iskustvo prvog roditeljstva ih obuzme te prvom djetetu posvećuju veliku količinu pažnje. Čak i nakon rođenja drugog djeteta, prvorođeno će i dalje dobivati polovicu te pažnje, a mlađi ih u tome nikada neće moći sustići.  

Prvorođenci su prirodni lideri

Prvorođena djeca imaju veću inteligenciju za tri IQ boda od drugorođenih, otkrili su znanstvenici Petter Kristensen i Tor Bjerkedal u analizi 250 tisuća Norvežana. Unatoč brojnim studijama o važnosti redoslijeda rođenja, brojni ugledni psiholozi i znanstvenici smatraju kako ne postoje značajni dokazi koji potvrđuju teze o uspješnijim i sposobnijim prvorođencima, poput Cecile Ernsta, Jules Agnsta i Judith Harris. Psiholog Richard Zweigenhaft koji je aktualizirao rasprave o značaju redoslijeda rođenja i sam smatra kako je ono moglo utjecati na to kakvi smo kao ljudi, ali ne i potpuno nas odrediti. Većina se ipak slaže oko psiholoških karakteristika koje obilježavaju jedince, prvorođenu, srednjerođenu te najmlađu djecu.

Vole udovoljavati drugima i skrbiti o njima, žude za odobravanjem, savjesni su i pouzdani. Prirodni su vođe, perfekcionisti, poštuju tradiciju, ali vole stvari imati pod svojom kontrolom. Zbog urođene amicioznosti uspješni su u školovanju.

U poslovima žude za moći i ugledom koje pružaju rukovodeće pozicije. Često se bave pravom, medicinom, kompjuterskim programiranjem, ekonomijom te arhitekturom. Poznata prvorođena djeca su: Oprah Winfrey, Clint Eastwood i Hillary Rodham Clinton. 

Djeca jedinci

Takva djeca obično sazrijevaju ranije od vršnjaka, dobro se slažu sa starijim ljudima, odgovorni su te vjeruju u sebe. Krasi ih ambicioznost, puni su energije ali znaju biti egocentrični i perfekcionisti. Mogu imati problema s dijeljenjem, vole društvo starijih te rano počinju razgovarati kao "odrasli".

U poslovima teže profesionalnom uspjehu slično kao prvorođeni, bilo da je riječ o medicini, arhitekturi ili drugim važnim položajima. Poznati jedinci su: Nancy Reagan, Robert De Niro, Elvis Presley te Chelsea Clinton. 

Srednjerođena djeca

Fleksibilni su i spremni na prilagodbu, a sukobe rješavaju diplomatski. Žude za pažnjom, vole se natjecati, ne podnose nepravdu i vrlo su sumnjičavi.

Bave se poslovima koji podrazumijevaju kreativnost u radu poput umjetnosti, marketinga, trgovine ili ih zanimaju poslovi koje uključuju pregovaranje ili timski rad. Poznata srednjerođena djeca su: Donald Trump, Julia Roberts i Ted Kennedy.

Najmlađa djeca

Idealisti su i vole rizik. Empatični su i nemaju problema s pokazivanjem osjećaja, razvijaju odličan smisao za humor i često su omiljeni u društvu. Vole biti u centru pažnje, pomalo su nezreli te znaju biti tajanstveni.

Traže poslove u kojima mogu raditi sami ili biti šefovi, a dobro im leži svaki posao u kojemu je važna prezentacija, bilo da promiču proizvode, usluge ili sami sebe. Poznata najmlađa djeca su: Jay Leno, Bill Gates i Danny Devito.



Idi na 24sata

Komentari 1

  • otorinolaringolog / ginekolog 27.11.2010.

    :) :) :), kako je ljepo imat moć i brisat jednom tipkom :), blago nekima....

Komentiraj...
Vidi sve komentare