Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jedince odlikuje zrelost, pamet prvorođene, a najmlađe humor

Jedince odlikuje zrelost, pamet prvorođene, a najmlađe humor
1

Od 23 astronauta koji su bili u svemiru, čak njih 21 su prvorođena djeca, što potvrđuje teoriju kako redoslijed rođenja određuje karakter čovjeka i njegove ciljeve

VIDEO

Prije nekoliko stoljeća se od najstarijeg sina koji je nasljeđivao gotovo svu imovinu očekivalo da nastavi obiteljsku tradiciju i ispuni roditeljska očekivanja. Da 'sindrom' prvorođenih nije u potpunosti nestao potvrdili su američki istraživači  promatrajući sastav Kongresa. Većina ljudi koja sjedi u klupama tog parlamenta prvorođeni su u svojim obiteljima, kao što su to i većina astronauta. 

- Prvorođeni više od svojih braće i sestara teže karijeri u cijenjenim profesijama, poput direktora poduzeća ili fakultetskih profesora - objasnio je psiholog Richard Zweigenhaft. 

Stručnjaci smatraju kako do tih razlika dolazi zbog usredotočenosti roditelja na prvo dijete, kojeg upisuju na razne slobodne aktivnosti pobuđujući u njemu ambiciju. Mada roditelji nemaju namjeru drukčije se ponašati prema djeci, iskustvo prvog roditeljstva ih obuzme te prvom djetetu posvećuju veliku količinu pažnje. Čak i nakon rođenja drugog djeteta, prvorođeno će i dalje dobivati polovicu te pažnje, a mlađi ih u tome nikada neće moći sustići.  

Prvorođenci su prirodni lideri

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvorođena djeca imaju veću inteligenciju za tri IQ boda od drugorođenih, otkrili su znanstvenici Petter Kristensen i Tor Bjerkedal u analizi 250 tisuća Norvežana. Unatoč brojnim studijama o važnosti redoslijeda rođenja, brojni ugledni psiholozi i znanstvenici smatraju kako ne postoje značajni dokazi koji potvrđuju teze o uspješnijim i sposobnijim prvorođencima, poput Cecile Ernsta, Jules Agnsta i Judith Harris. Psiholog Richard Zweigenhaft koji je aktualizirao rasprave o značaju redoslijeda rođenja i sam smatra kako je ono moglo utjecati na to kakvi smo kao ljudi, ali ne i potpuno nas odrediti. Većina se ipak slaže oko psiholoških karakteristika koje obilježavaju jedince, prvorođenu, srednjerođenu te najmlađu djecu.

Vole udovoljavati drugima i skrbiti o njima, žude za odobravanjem, savjesni su i pouzdani. Prirodni su vođe, perfekcionisti, poštuju tradiciju, ali vole stvari imati pod svojom kontrolom. Zbog urođene amicioznosti uspješni su u školovanju.

U poslovima žude za moći i ugledom koje pružaju rukovodeće pozicije. Često se bave pravom, medicinom, kompjuterskim programiranjem, ekonomijom te arhitekturom. Poznata prvorođena djeca su: Oprah Winfrey, Clint Eastwood i Hillary Rodham Clinton. 

Djeca jedinci

Takva djeca obično sazrijevaju ranije od vršnjaka, dobro se slažu sa starijim ljudima, odgovorni su te vjeruju u sebe. Krasi ih ambicioznost, puni su energije ali znaju biti egocentrični i perfekcionisti. Mogu imati problema s dijeljenjem, vole društvo starijih te rano počinju razgovarati kao "odrasli".

U poslovima teže profesionalnom uspjehu slično kao prvorođeni, bilo da je riječ o medicini, arhitekturi ili drugim važnim položajima. Poznati jedinci su: Nancy Reagan, Robert De Niro, Elvis Presley te Chelsea Clinton. 

Srednjerođena djeca

Fleksibilni su i spremni na prilagodbu, a sukobe rješavaju diplomatski. Žude za pažnjom, vole se natjecati, ne podnose nepravdu i vrlo su sumnjičavi.

Bave se poslovima koji podrazumijevaju kreativnost u radu poput umjetnosti, marketinga, trgovine ili ih zanimaju poslovi koje uključuju pregovaranje ili timski rad. Poznata srednjerođena djeca su: Donald Trump, Julia Roberts i Ted Kennedy.

Najmlađa djeca

Idealisti su i vole rizik. Empatični su i nemaju problema s pokazivanjem osjećaja, razvijaju odličan smisao za humor i često su omiljeni u društvu. Vole biti u centru pažnje, pomalo su nezreli te znaju biti tajanstveni.

Traže poslove u kojima mogu raditi sami ili biti šefovi, a dobro im leži svaki posao u kojemu je važna prezentacija, bilo da promiču proizvode, usluge ili sami sebe. Poznata najmlađa djeca su: Jay Leno, Bill Gates i Danny Devito.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana