To je to što me zanima!

Jedite gljive za bolje pamćenje i verbalne vještine u starosti

Ljudi koji jedu više gljiva, imaju čak za 50 posto manje šanse za to da će u starijoj dobi patiti od blagih kognitivnih problema, primjerice problema s jezikom, pamćenjem ili vizualnim sposobnostima
Vidi originalni članak

Stariji ljudi koji jedu više od dvije porcije gljiva tjedno - što je otprilike 300 grama, odnosno polovica tanjura - imaju čak 50 posto manji rizik od blagih kognitivnih oštećenja u starosti.

Pretpostavlja se da je to zbog toga što sadrže ergotionein, snažan antioksidans koji se može pronaći u gotovo svim vrstama gljiva, kaže dr. Irvin Cheah, voditelj stariji istraživač u Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, čiji su stručnjaci zaslužni za ovo otkriće. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ergotionein je jedinstveni antioksidans s protuupalnim djelovanjem, koji ljudski organizam ne može sintetizirati, ali se može nadoknaditi iz hrane. Jedan od najboljih izvora su gljive - kaže Cheah. 

STVAR JE U DOZI Manje tjeskobni: Pacijentima s rakom pomogle 'magične gljive'

Istraživanje je pokazalo da nedostatak tog antioksidansa kod starijih ljudi može biti povezan sa zaboravljivošću te smanjenim sposobnostima kad je riječ o jeziku, pažnji i vizualnim sposobnostima, piše Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • kajzer/soze/80🇷🇸 12.02.2020.

    Ja ih volim na ulju,najviše neke domaće,baščanke,mirisavke,bukovače...Šampinjone obožavam u čorbi,malo pavlake,mleka..nema bolje čorbice😋

  • mily 12.02.2020.

    ...starost će nam biti bolja, he he ako doživimo starost

  • 12.02.2020.

    Baš i ne volim gljive...probala,trudila se ali ne ide ,niti uz najbolju volju....:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare