To je to što me zanima!

Jednostavni recepti za ukusnu i sočnu tjesteninu

Aromatični umaci pripremljeni na tavi odlično će se slagati s krupnom tjesteninom. Želite li tjesteninu zapeći, neka umak budu nešto sočniji
Vidi originalni članak

Pripremate li krupnu tjesteninu koju namjeravajte zapeći u pećnici, kuhajte je minutu-dvije kraće nego uobičajeno tako da ostane nešto tvrđa. Tako se neće previše razmekšati u pećnici. Aromatični umaci pripremljeni na tavi odlično će se slagati s krupnom tjesteninom. Želite li ih zapeći, neka budu nešto sočniji. Kombinacija vrhnja i jaja idealna je za zapečenu tjesteninu, koju možete posuti i sirom.

TJESTENINA S PANCETOM I RAJČICOM
Sastojci: 500 g makarona, šaka pancete narezane na rezance, 100 ml bijelog vina, 150 ml pirea od rajčica, začini
Priprema: Narežite pancetu na rezance. Na tavi zagrijte malo ulja ili maslaca te na njemu popržite narezanu pancetu nekoliko minuta. Dodajte majčinu dušicu i bosiljak. Sve promiješajte. Zalijte bijelim vinom, dodajte pire od rajčica, lovorov list i nastavite kuhati. U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. Pomiješajte skuhani umak od rajčica i procijeđenu tjesteninu. Stavite u posude za posluživanje i pospite parmezanom.

ZAPEČENI MAKARONI S MLJEVENIM MESOM
Sastojci: 500 g tjestenine, 500 g mljevene junetine, glavica luka, 250 ml vrhnja, 4 češnja češnjaka, prstohvat suhog peršina, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 jaja, sol i papar
Priprema: Na ulju ispržite mljeveno meso i narezani luk. Kad pusti sokove, dodajte sol, papar, žlicu rajčice i peršin. Pirjajte da se zgusne, dodajte narezani češnjak i pržite još minutu. Skuhajte i ocijedite tjesteninu. Pola količine stavite u lim za pečenje, prekrijte mesom i stavite ostatak tjesta. Umutite jaja s vrhnjem, žličicom rajčice i malo soli. Prelijte preko tijesta i zapecite 15 minuta.

TJESTENINA S PORILUKOM I ŠAMPINJONIMA
Sastojci: 250 g šampinjona, poriluk narezan na tanke trakice, sol, maslac, naribani parmezan, žlica maslaca, 2 žlice brašna, 750 ml mlijeka, 500 g makarona
Priprema: Na tavi zagrijte maslac, dodajte brašno, promiješajte izvan vatre, vratite na vatru i još malo zagrijte tako da se počne pjeniti. Postupno ulijevajte hladno mlijeko neprestano miješajući tako da se ne zgruša. U drugoj posudi na maslacu propirjajte narezani poriluk, dodajte narezane šampinjone. Pomiješajte s tijestom i bijelim umakom te, prema želji, zapecite u pećnici.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Kaiser 06.01.2008.

    ja je volin sa malo sira zapecenog na vrhu njam njam

  • Xenci 05.01.2008.

    Ma tjestenina je zakon, kako god je pripremaš odlično ispadne!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare