To je to što me zanima!

Jeftina i fina gozba: Pripremite slasna jela od viška pečenja

Ispecite pa uživajte: Pečenu puretinu, piletinu te svinjetinu iskoristite za zdrave salate, brze složence s krumpirom ili pak poslužite meso u slasnim umacima
Vidi originalni članak

Od nedjeljnog ručka lako je pripremiti paletu odličnih jela za cijeli tjedan. Ako ste na dijeti, dodajte komadiće mesa juhama ili salatama s povrćem. Od pečene piletine napravite finu salatu sa slanutkom. Dodajte malo grčkog jogurta, curryja ili kurkume, limunova soka, metvice, luka, rajčica, oraha i zelene salate pa dan poslije obiteljskog ručka uživajte u laganoj, ali zasitnoj salati. Od piletine možete napraviti i krepku juhu s ječmom, celerom, graškom i porilukom. Ostane li viška janjetine, iskoristite priliku da napravite egzotične marokanske specijalitete. Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte mješavinu začina, mljeveni kim i prstohvat papra. 

Preostalu janjetinu razrežite na trake, ubacite i zagrijte uz miješanje. Poslužite uz salatu od slanutka, korijandra i zelene salate. Janjetina će poslužiti i kao dio nadjeva pastirske pite s pireom, umakom od rajčice i začinima. Meso s umakom stavite na dno vatrostalne posude pa premažite pireom i zapecite. Pečenu svinjetinu narežite na komadiće pa premažite sojinim umakom. Ispržite, dodajte grašak i poslužite uz rižu. I mesna rolada odličan je način da se riješite ostataka od nedjeljne gozbe. Narežite je na kriške i omotajte u pancetu te zapecite. Pečeno meso sutradan možete poslužiti u umaku. U zapršku od maslaca i krušnih mrvica dodajte temeljac i limunov sok, naribanu koru limuna, začine te kapare. Ulijte vrhnje za kuhanje te ubacite meso. 

Dreamstime

Janjetina s kus-kusom 

Sastojci: 200 g pečene janjetine, ulje, 2 žličice limunova soka, žličica sušene majčine dušice, 500 ml povrtnog temeljca, 50 g kus-kusa ili ječma, prstohvat soli i papra, 100 g kelja, umak od rajčice 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 140°C. Zagrijte ulje u vatrostalnoj posudi pa dodajte janjetinu, začinite solju i paprom te ostavite da se kratko zapeče. Dodajte limunov sok, majčinu dušicu i temeljac te kuhajte pola sata. Nakon 15 minuta dodajte kelj te umak od rajčice. Poslužite s kuhanim ječmom ili kus-kusom.

Dreamstime

Složenac s puretinom

Sastojci: 240 g makarona, 3 žlice maslaca, 2 žlice brašna, 3,5 šalice mlijeka, luk, lovorov list, sol, papar, kajenska paprika, 300 g naribanog sira, 200 g pečene puretine, 3 žlice maslaca, šalica krušnih mrvica, 2 peršina 

Priprema: Skuhajte tjesteninu. Otopite dvije žlice maslaca u tavi pa dodajte brašno. Ulijte mlijeko te dodajte luk, lovorov list, sol, papar i kajensku papriku. Kuhajte desetak minuta. Umiješajte narezanu puretinu. Izvadite luk i lovorov list. Maknite s vatre i dodajte sir. Umiješajte u makarone. Otopite ostatak maslaca i dodajte krušne mrvice. Pospite preko makarona i začinite peršinom. Pecite 30 minuta na 180°C.

Aromatična govedina

Sastojci: 100 g pečene govedine, mladi luk, 100 g mahuna, žlica preprženih indijskih oraščića, žličica sojina umaka, žlica šerija, malo meda, ulje, sol, papar

Priprema: Pomiješajte sojin umak, šeri, med, malo vode i začinite. Popržite mladi luk i govedinu pa izvadite. Dodajte u wok mahune i indijske oraščiće. Pržite minutu te dodajte sojin umak. Ponovno vratite govedinu i luk u tavu pa kratko promiješajte.

Dreamstime

Quiche s piletinom i sirom

Sastojci: 300 g tijesta za quiche, žlica maslinova ulja, 4 žlice nasjeckanog luka, 4 žlice nasjeckane paprike, žlica brašna, 140 g pečene piletine, po žličica soli, muškatnog oraščića i papra, 50 g gaude, 30 g naribanog parmezana, 2 jaja, 180 ml mlijeka, 180 ml kiselog vrhnja

Priprema: Popržite luk i papriku. Pospite brašnom i pržite još dvije minute. Umiješajte piletinu pa začinite solju, muškatnim oraščićem i paprom. Razvaljajte tijesto i utisnite u kalup te nadjenite smjesom s mesom i pospite sirom. Pomiješajte jaja, mlijeko i kiselo vrhnje pa prelijte preko smjese. Pecite 20 minuta na 200°C. Smanjite temperaturu na 180°C te pecite još 30 minuta. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • mily 18.01.2015.

    ako složenac prelijete sa pomiješanim kiselim vrhnjem i jogurtom umjesto bešamela, biti ćete više nego zadovoljni:))

  • alan ford_1 18.01.2015.

    Ne volim podgrijavati jučerašnje jelo.

  • CUKRENA. 17.01.2015.

    Ako se slučajno desi da ima viška a to je rijetko, od ostataka sutradan napravim rižot..Jako mi fin rižot od pečenog mesa. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare