To je to što me zanima!

Jelka je visjela u uglu kuće, a ukrašavali su je bombonima

Darova nije bilo, djeca su se blagdanima veselila zbog drugih stvari. Kaže da su tjedan dana prije Božića izrađivali ukrase za bor. Orahe bi umakali u smjesu vode i brašna i tako ih bojali
Vidi originalni članak

Mi pod bor nismo dobivali darove, niti itko u selu. Zapravo, nisam nikada ni čula da se to radi sve dok nisam došla kao djevojka u Zagreb - prisjetila se svojeg djetinjstva Anica (67) koja je odrasla u malom selu pokraj Požege u Slavoniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako darova nije bilo, djeca su se blagdanima veselila zbog drugih stvari. Kaže da su tjedan dana prije Božića izrađivali ukrase za bor. Orahe bi umakali u smjesu vode i brašna i tako ih bojali, ili su ih namočili pa uvaljali u brašno. Također, pripremili su male jabuke, na njih stavili končiće kako bi ih mogli objesiti na bor. Od slame su izrađivali vjenčiće.

- Znali smo na bor stavljati i bombone zamotane u zlatni papir, to je zapravo bio šećer, ali drugih tada nije bilo - kazala je ova simpatična žena i nastavila:

POSLJEDICE Božić u kalorijama: Odojak i 2 žlice francuske - 846 kalorija!

- Majka je pripremala slastice, a mi smo joj pomagali. Radila se hladetina, pekao odojak, ali samo ponekad, ako ga je bilo, a stol je bio prepun kolača. Dan prije badnjaka otac je odlazio u šumu po bor, nije bio jako velik - dodala je.

Bor se kitio na Badnjak, ali nije stajao na podu već je visio u jednom uglu kuće. Pred večer se unosila slama i stavljala na pod, a djeca su na njoj sjedila i pjevala. Imali su još jedan običaj.

- Kada smo sjeli za stol na Badnjak, tamo je stajala posudica s očišćenim češnjevima češnjaka i med. Svi smo prije večere uzeli jedan češanj, umočili ga u med i pojeli. Sjećam se da je okus bio grozan, ali to je bio običaj koji je simbolizirao nešto. Nažalost, ne mogu se sjetiti što - ispričala je i dodala da su nakon posne večere otišli su na polnoćku.

U noći s Badnjaka na Božić svjetlo se u kući ostavljalo upaljeno cijelu noć - ako prolazi putnik da vidi svjetlo i dođe se ugrijati i okrijepiti. Jelo se sa stola nije micalo i nudilo se svakome tko bi ušao u kuću jer za Božić nitko nije smio biti gladan.

U nekim krajevima su se u kuću unosili panjevi

Hrvatski narodni običaji razlikovali su se od kraja do kraja, ali svima je bilo zajedničko što svečanije dočekati Božić. Na primjer, u Dalmaciji se nekada, a možda se to radi ponegdje i danas, sjeklo drvo masline pa se komadom drveta - badnjakom - hodalo oko kuće. To je činio najstariji član obitelji. 

Potom bi s njime ušao u kuću, stavio ga iznad kamina i blagoslovio svetom vodom. Badnjak je tamo stajao i prema njemu su se odnosili s velikim poštovanjem. Posipali bi ga pšenicom, vinom, hranom...

SLATKI ŽIVOT Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

Kada su ga zapalili, bilo je poželjno da gori sve do Sveta tri kralja, a ako atra do tada ne bi tinjala, to je bio loš znak - da će tu kuću zadesiti nesreća. Pepeo se posipao poljima, vinogradima, voćnjacima, vrtovima i maslinicima kako bi godina bila plodna, a zemlja im darovala puno plodova.

I u drugim krajevima je bio običaj unijeti panj u kuću i zapaliti ga, i nadati se da se neće ugasiti do Sveta tri kralja. Ponegdje su se unosila po tri panja koja su predstavljala Sveto trojstvo.

Prvi okićen bor bio je u Splitu 1895.

Vjeruje se da je prvi bor okićen u 16. stoljeću u Njemačkoj, a u našim krajevima u Splitu 1895. godine. Do tada su se kuće uređivale cvijećem i grančicama, zelenilom, voćkama, ukrasima koja su najčešće izrađivala djeca... Između ostalog, bio je običaj da se otrgne grana voćke, stavi u vodu pa okiti kuglicama napravljenima od tijesta.

Od kada se stavljaju jaslice?

Najstarije jaslice u Hrvatskoj i danas se čuvaju u vrtnoj kapeli kod franjevaca na otoku Košljunu kod Krka. Majstor koji ih je napravio nije poznat, a datiraju iz 17. stoljeća. Ljudi su u svoje kuće počeli stavljati u 19. stoljeću.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 8

  • geez 25.12.2019.

    " u uglu"? Mozda tvoje kuce u sijecnju. Moja kuca nema srpske kuteve

  • OIaf 24.12.2019.

    Sreća je u malim stvarima. 😉

  • zagorska puntarica opet 24.12.2019.

    Orasi zamotani u staniol, svileni bonboni, staklene kuglice i ispod jaslice i psenica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare