To je to što me zanima!

Jeste li čuli za sindrom praznog gnijezda? Evo što učiniti kada zadnje dijete napusti vaš dom

Umjesto da se usredotoče na djetetov odlazak, neki roditelji se s ovim prijelazom jednostavnije nose kada pažnju preusmjere na hobije, putovanja, prijateljstva, karijeru ili obrazovanje.
Vidi originalni članak

Svaki roditelj želi da njegova djeca odrastu i postanu samostalna, no kada zadnje dijete napusti obiteljski dom, teško se suočiti s njegovim odlaskom. Iako neki roditelji nakon toga osjećaju predah, neki se često osjećaju usamljeno, tužno i depresivno. U pitanju nije klinički poremećaj ili dijagnoza već prolazno životno razdoblje koje je poznatije kao sindrom praznog gnijezda, odnosno odlazak djece iz roditeljskog doma.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mandie Crawford je savjetnica za ponašanje koja je nekoliko puta preživjela sindrom praznog gnijezda, kada su njezina mala djeca otišla živjeti s tatom te nakon što su se vratila i opet otišla kao odrasli.

- Nikad nije lako. Kao roditelji često zaboravimo pogledati širu sliku - govori Mandie.

Mandie koja podučava ljude životnim vještinama i govori o osnaživanju,  savjetuje roditeljima da u svoje prazno gnijezdo gledaju kao na priliku. 

- Postoji osjećaj praznine kada djeca odu i važno je to priznati sam sebi, ali činjenica je da postoji i mnogo veća zajednica kojoj pripadamo - kaže.

Ova vrsta iskustva koju doživi većina roditelja je često emocionalno izazovna, posebno zato što rezultira brojnim promjenama koje su povezane s pomiješanim osjećajima radosti i ponosa, ali i tuge i boli.

U 14,5 KVADRATA IMA SVE Sama je dizajnirala i sagradila minijaturnu kuću u kojoj živi

Evo što učiniti kada dođete u ovakvu situaciju:

  • Shvatite da nema instantnog rješenja. Osjećaj tuge i usamljenosti proći će s vremenom. Ovo je samo prijelazno razdoblje s kojima su se mnogi roditelji suočili. Uzmite vremena koliko trebate. Ne možete se osjećati bolje nakon jednog dana. Okružite se stvarima koje volite i probajte razumjeti da iako je dijete otišlo i dalje ga možete posjećivati kao i ono vas.
  • Družite se s prijateljima i s ostatkom rodbine. Ovo je za vas nova faza života i u tome vam puno mogu pomoći prijatelji i vaša rodbina. Organizirajte zajednička druženja, otiđite u šetnju ili na planinarenje. Osjećajte se ponovno kao tinejdžer koji se druži s prijateljima.
  • Istražite sebe. Usmjerite se na sebe i na to što ste vi sve postigli kao majka - koliko toga ste učinili za obitelj i svoje dijete. Budite ponosni na sebe i nemojte zaboraviti da i dalje trebate rasti. Istražite hobije i poslove koje volite raditi. Odvojite i malo vremena za osobni rast. Možete početi čitati knjige, isprobajte jogu, meditaciju ili otiđite na svjesno šetanje.

  • Usmjerite se na partnerski odnos – učvrstite svoj odnos kroz zajedničke aktivnosti. Vrlo vjerojatno i vaš partner doživljava odlazak djeteta na sličan način kao i vi, dijeljenje emocija može vam pomoći da se dodatno povežete i pružate utjehu jedno drugome.
  • Otkrijte svoje strasti. Bilo da se radi o planinarenju, slikanju, kiparstvu ili keramici usmjerite se na hobi koji će vas ispuniti. Volontirajte, upišite sat engleskog, njemačkog ili upišite željenu edukaciju. Nikad nije kasno.
  • Za mnoge se suočavanje s praznim gnijezdom ublažava ostajanjem u kontaktu s djetetom. Roditelj može biti u kontaktu sa svojim djetetom putem tekstualnih poruka, e-maila, videopoziva ili telefonskih poziva. 

'FILMSKA PRIČA' Dobila kćer s donorom sperme: Upoznali smo se tek 12 godina kasnije i zaljubili se, živimo san

Umjesto da se usredotoče na djetetov odlazak, neki roditelji se s ovim prijelazom jednostavnije nose kada pažnju preusmjere na hobije, putovanja, prijateljstva, karijeru ili obrazovanje. U svakom slučaju, potrebno je neko vrijeme kako bi se roditelji potpuno prilagodili na novi način života, piše Reader's Digest.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • davnina 04.04.2022.

    Jad i bijeda kad ostariš ( ako nemaš velku lovu), niko te ne šljivi ni 2%. Domovi za starije i nemoćne- predvorja smrti.

  • ante-portas 04.04.2022.

    Poceti zivjeti 😄

  • Nemam korisnicko ime 04.04.2022.

    danas je to sve rijeđe i rijeđe,sve vise ptica ostaje u gnijezdu sve duze i duze

Komentiraj...
Vidi sve komentare