To je to što me zanima!

Joga detoksikacija: Pozdrav suncu za izbacivanje otrova...

Izvođenjem pozdrava suncu A, koji se sastoji od osam položaja, pomoći ćete tijelu da se očisti od nakupljenih toksina te ujedno poboljšati protok krvi i energije
Vidi originalni članak

Pozdrav suncu A slijed je jogijskih položaja koji su povezani pomoću daha, a povoljno utječu na unutarnje organe, istežu donji dio leđa i stražnji dio nogu, jačaju trbušne mišiće, razvijaju snagu gornjeg dijela tijela i daju nam energiju, objašnjava Arnel Hasić, certificirani učitelj joge. 

U ovaj pozdrav suncu spadaju položaj planine (tadasana), položaj s rukama prema gore (urdhva hastasana), pretklon (uttanasana), izduživanje iz pretklona (ardha uttanasana), položaj planka, niski plank, pas koji gleda prema gore i pas koji gleda prema dolje. Izvođenje ovog slijeda pomoći će tijelu da se očisti od toksina te poboljšati protok krvi, ali i životne energije. 

- Svakodnevno izvođenje pozdrava suncu izvrsno je i za gubitak suvišnih kilograma jer aktivira mišiće cijelog tijela. Pomaže održati tijelo zdravim te ima dobrobiti za probavni, dišni i kardiovaskularni sustav - objašnjava Hasić. 

Osim što poboljšava rad probave i pomaže kod zatvora te nadutosti, ovaj dinamični spoj jogijskih položaja jača trbušne mišiće, pročišćava pluća, smiruje živčani sustav te poboljšava pamćenje i kvalitetu sna. Pozdrav suncu A izvodi se u neprekinutom slijedu, a svaki je položaj prirodni nastavak onog prethodnog. Cijeli slijed položaja možete izvoditi od pet do deset puta zaredom. 

Ako pozdrav suncu izvodite sporo, ojačat ćete mišiće, a ako ga izvodite brže poslužit će vam kao svojevrsna kardio vježba. Pritom je izrazito važno paziti na disanje koje treba uskladiti s kretnjama koje izvodite. 

Pravilo za izmjenu udaha i izdaha vrlo je jednostavno - svaki put kad se izdižete te širite ruke ili noge, udišete, a kada se savijate, izdišete. Ako ste početnik, cijelo vrijeme dišite kroz nos, a kad napredujete, možete početi rabiti ujjayi dah ili takozvani dah pobjednika. 

To je dah koji zagrijava tijelo i povlači našu pozornost prema unutra te tako možete potpuno iskoristiti i meditativni karakter pozdrava suncu. 

Pri dahu pobjednika diše se kao da izgovaramo “ha” kroz zatvorena usta, odnosno kao da dahom imitiramo zvuk oceana. Na kraju možete leći na pod i zatvorenih očiju, uz duboko disanje, opuštati tijelo od vrhova nožnih prstiju do vrha glave. 

Kroz korake

Fotolia

1. Naučiti pravilno stajati temelj je prakse. U tadasani se tijelo poravnava i energetski je tijek poboljšan. Stanemo stopalima jednim pokraj drugog, zdjelica je u neutralnom položaju, ramena su otvorena, ruke su uz tijelo, a pogled je usmjeren prema naprijed. 

2. Položaj s rukama prema gore: Iz položaja planine s udahom otvorite ruke i spojite dlanove iznad glave. 

Fotolia

3. Pretklon: Ovaj položaj opušta gornji dio tijela, uravnotežuje um i odmara srce. Spustite se tijelom prema nogama, ako je moguće dlanove položite na pod i izdužite se kroz kralježnicu. 

Fotolia

4. Iz pretklona se podignite kao da idete srcem prema naprijed, leđa su ravna, a koljena možete savinuti koliko je potrebno. Pogled je usmjeren u točku na podu ispred vas. 

Fotolia

5. Sada odšetate ili skočite do položaja planka. Ovaj položaj jača mišiće gornjeg dijela tijela. Pazite da su dlanovi čvrsto u podu ispod ramena, da su ramena i kukovi u ravnini i da je trbuh aktivan. Ako je položaj prenaporan, spustite koljena na pod. Niski plank (chaturanga): Spustite se dolje, tako da laktovi dođu uz rebra. Položaj razvija snagu cijelog tijela.

Fotolia

6. Pas koji gleda prema gore: Ova pozicija izdužuje kralježnicu i jača mišiće ruku i leđa. S udahom iz chaturange prsima prođite naprijed. Aktivirajte mišiće trbuha i natkoljenica. Pazite da glavu ne zabacujete unatrag. 

Fotolia

7. Pas koji gleda prema dolje: Ovo je jedna od najvažnijih pozicija u jogi jer povezuje tijelo, um i duh. Pas koji gleda prema dolje jača mišiće ruku, nogu, leđa i trbuha, obnavlja energiju i smiruje živčani sustav.

Fotolia

8. Iz psa koji gleda prema gore podvucite nožne prste i podignite sjedne kosti prema stropu. Ramena odmaknite od ušiju, privucite pupak prema kralježnici i aktivirajte mišiće ruku i nogu. Pogled je usmjeren prema natkoljenicama ili pupku. Prošetajte ili skočite na početak strunjače. 

Idi na 24sata

Komentari 89

  • Čavoglavi Hrvat 27.01.2015.

    Može li netko stručan objasniti kojih se točno toksina osoba rješava ako radi navedene polozaje?

  • mily 27.01.2015.

    vjerujem da je joga dobra, imam dva puta tjedno gimnastiku i to mi je za sada dovoljno:)

  • kicami 26.01.2015.

    u ova stresna vremena yoga dođe kao "melem na ranu" !

Komentiraj...
Vidi sve komentare