Obavijesti

Lifestyle

Komentari 89

Joga detoksikacija: Pozdrav suncu za izbacivanje otrova...

Joga detoksikacija: Pozdrav suncu za izbacivanje otrova...
1

Izvođenjem pozdrava suncu A, koji se sastoji od osam položaja, pomoći ćete tijelu da se očisti od nakupljenih toksina te ujedno poboljšati protok krvi i energije

VIDEO

Pozdrav suncu A slijed je jogijskih položaja koji su povezani pomoću daha, a povoljno utječu na unutarnje organe, istežu donji dio leđa i stražnji dio nogu, jačaju trbušne mišiće, razvijaju snagu gornjeg dijela tijela i daju nam energiju, objašnjava Arnel Hasić, certificirani učitelj joge. 

U ovaj pozdrav suncu spadaju položaj planine (tadasana), položaj s rukama prema gore (urdhva hastasana), pretklon (uttanasana), izduživanje iz pretklona (ardha uttanasana), položaj planka, niski plank, pas koji gleda prema gore i pas koji gleda prema dolje. Izvođenje ovog slijeda pomoći će tijelu da se očisti od toksina te poboljšati protok krvi, ali i životne energije. 

- Svakodnevno izvođenje pozdrava suncu izvrsno je i za gubitak suvišnih kilograma jer aktivira mišiće cijelog tijela. Pomaže održati tijelo zdravim te ima dobrobiti za probavni, dišni i kardiovaskularni sustav - objašnjava Hasić. 

Osim što poboljšava rad probave i pomaže kod zatvora te nadutosti, ovaj dinamični spoj jogijskih položaja jača trbušne mišiće, pročišćava pluća, smiruje živčani sustav te poboljšava pamćenje i kvalitetu sna. Pozdrav suncu A izvodi se u neprekinutom slijedu, a svaki je položaj prirodni nastavak onog prethodnog. Cijeli slijed položaja možete izvoditi od pet do deset puta zaredom. 

Ako pozdrav suncu izvodite sporo, ojačat ćete mišiće, a ako ga izvodite brže poslužit će vam kao svojevrsna kardio vježba. Pritom je izrazito važno paziti na disanje koje treba uskladiti s kretnjama koje izvodite. 

Pravilo za izmjenu udaha i izdaha vrlo je jednostavno - svaki put kad se izdižete te širite ruke ili noge, udišete, a kada se savijate, izdišete. Ako ste početnik, cijelo vrijeme dišite kroz nos, a kad napredujete, možete početi rabiti ujjayi dah ili takozvani dah pobjednika. 

To je dah koji zagrijava tijelo i povlači našu pozornost prema unutra te tako možete potpuno iskoristiti i meditativni karakter pozdrava suncu. 

Pri dahu pobjednika diše se kao da izgovaramo “ha” kroz zatvorena usta, odnosno kao da dahom imitiramo zvuk oceana. Na kraju možete leći na pod i zatvorenih očiju, uz duboko disanje, opuštati tijelo od vrhova nožnih prstiju do vrha glave. 

Kroz korake

Fotolia

1. Naučiti pravilno stajati temelj je prakse. U tadasani se tijelo poravnava i energetski je tijek poboljšan. Stanemo stopalima jednim pokraj drugog, zdjelica je u neutralnom položaju, ramena su otvorena, ruke su uz tijelo, a pogled je usmjeren prema naprijed. 

2. Položaj s rukama prema gore: Iz položaja planine s udahom otvorite ruke i spojite dlanove iznad glave. 

Fotolia

3. Pretklon: Ovaj položaj opušta gornji dio tijela, uravnotežuje um i odmara srce. Spustite se tijelom prema nogama, ako je moguće dlanove položite na pod i izdužite se kroz kralježnicu. 

Fotolia

4. Iz pretklona se podignite kao da idete srcem prema naprijed, leđa su ravna, a koljena možete savinuti koliko je potrebno. Pogled je usmjeren u točku na podu ispred vas. 

Fotolia

5. Sada odšetate ili skočite do položaja planka. Ovaj položaj jača mišiće gornjeg dijela tijela. Pazite da su dlanovi čvrsto u podu ispod ramena, da su ramena i kukovi u ravnini i da je trbuh aktivan. Ako je položaj prenaporan, spustite koljena na pod. Niski plank (chaturanga): Spustite se dolje, tako da laktovi dođu uz rebra. Položaj razvija snagu cijelog tijela.

Fotolia

6. Pas koji gleda prema gore: Ova pozicija izdužuje kralježnicu i jača mišiće ruku i leđa. S udahom iz chaturange prsima prođite naprijed. Aktivirajte mišiće trbuha i natkoljenica. Pazite da glavu ne zabacujete unatrag. 

Fotolia

7. Pas koji gleda prema dolje: Ovo je jedna od najvažnijih pozicija u jogi jer povezuje tijelo, um i duh. Pas koji gleda prema dolje jača mišiće ruku, nogu, leđa i trbuha, obnavlja energiju i smiruje živčani sustav.

Fotolia

8. Iz psa koji gleda prema gore podvucite nožne prste i podignite sjedne kosti prema stropu. Ramena odmaknite od ušiju, privucite pupak prema kralježnici i aktivirajte mišiće ruku i nogu. Pogled je usmjeren prema natkoljenicama ili pupku. Prošetajte ili skočite na početak strunjače. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje