To je to što me zanima!

Judo zahvat guši morskog psa koji ne želi pustiti

Morski psi nakon što zagrizu pokušavaju naglima pokretima glave otrgnuti dijelove tijela. Tada je neman najbolje obrgliti i tijelom prekriti škrge.
Vidi originalni članak

Od najopasnijih morskih pasa velika bijela psina odgovorna je za 37 posto napada na ljude, glavata psina za 11, a pas tigar za 15, pokazuju istraživanja. No od bijele psine smrtno stradava 28, a od glavatog, najagresivnijeg morskog psa 31 posto ljudi. On od svih riba ima najviše testosterona u krvi pa osim što napada zbog mirisa krvi ili zato što se zabunio, ovaj pas sa stavom ne voli da se itko kupa u njegovu dvorištu. Ako se tko ipak usudi zaplivati na njegovu teritoriju, on će uporno gristi dok ne protjera uljeza. Na sreću u Jadranu ga nema. Morski psi nakon što zagrizu pokušavaju naglima pokretima glave otrgnuti dijelove tijela. Ako se nađete u ovoj neugodnoj situaciji, najbolje je neman obgrliti što će spriječiti daljne trganje. Zatim ako je to moguće dijelovima tijela pokušajte prekriti škrge kako životinja više ne bi mogla disati. Ponekad će instinktivno pustiti plijen. U Jadranskom moru najčešća vrsta morskog psa je modrulj koji može narasti do 4 metra, a privućen krvlju može zabunom napasti i ljude.

Oči su osjetljive, no morski pas ih skriva
Većina morskih pasa ima sposobnost udubiti i zaštititi svoje oči odmah prije napada ili dok se hrane. Zato je često bolja i sigurnija taktika psa otjerati gađajući ga u škrge ili nos.


Ako se borite, ne budite pasivni, nego udarajte

Nemate li oružje poput osti ili puške, improvizirajte i osjetljiva mjesta morskog psa gađajte kamenom, kamerom, štapom... Nemojte se predavati ni goloruki, već koristite šake, noge, laktove..

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 5Grof 01.08.2010.

    i tako hodamo mi po moru odjednom voda me poprska vid ono MORSKI PAS TIGAR iskocio na mene ja nazvo hitnu upomoc i udario ga pajserom, i zacepio mu škrge vatom da nemre disat.. i tako pita mene kolega odakle ti pajser pa isto odakle i mobitel i vata, pa se isfeniro da nebudem mokar inace preferiram fen dok se borim s morskim psima tigrovima

  • dozvati1 01.08.2010.

    ....pa što ti misliš da kamen nosim u džepu,to je samo u pjesmi...i nismo svi tarzani ,on se hrvao sa krokodilima,a mi sa morskim psima ....pametno ...

  • lutomar 01.08.2010.

    Najbolje je bijelu psinu poškakljat ispod peraja a onda dok se okreće od smijeha imate vremena pobjeći. Koje su ovo gluposti!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare