To je to što me zanima!

Juha od kostiju: Puna željeza i kolagena - super za san i kožu

'Ako vam mesar ponudi čiste, bijele kosti s masti u sredini, nemojte ih kupiti jer od njih samo dobijete mliječno bijelu juhu lošeg okusa - trebaju vam raznolike kosti sa nešto mesa, npr. goveđe s vrata'
Vidi originalni članak

Kuhanje životinjskih kostiju kako bi dobili aromatičnu juhu nije novost, pogotovo na našim područjima, no posljednjih je nekoliko godina ta juha dobila status superhrane. Zagovornici tvrde da od juhe bogate kolagenom imaju jaču kosu i nokte te čišću kožu, a mnogi kažu i da im je poboljšala raspoloženje. 

Nutricionistica Tamar Samuels kaže kako svakako postoje zdravstvene koristi od juhe od kostiju, a one dolaze iz nekoliko ključnih hranjivih sastojaka.

- Kosti su jedan od najboljih prehrambenih izvora kolagena i nekoliko drugih hranjivih sastojaka, uključujući željezo, kalcij, C i D vitamin i tiamin (B1) - kaže Samuels i dodaje da želatina koja se formira iz kolagena u koštanoj juhi ima i drugih zdravstvenih koristi, poput poboljšanja sna i popravljanja raspoloženja - pa je svakako bolja od obične pileće ili goveđe juhe. 

BEZ GRIŽNJE SAVJESTI Ovu hranu možete jesti koliko god hoćete i nećete se udebljati

- Juha od samih kostiju i ligamenata bez mesa se kuha dugo, od 6 do 18 sati, ovisno o vrsti kostiju - kaže Samuels, jer se samo tako mogu izlučiti svi hranjivi sastojci i kolagen iz kosti.

O kolagenu 

Kolagen ima ključnu ulogu u našem zdravlju - između ostalog odgovoran je za elastičnost kože, zdravlje zglobova i kostiju - i kako starimo, naša ga tijela prirodno proizvode sve manje. I premda plastični kirurg Steven Gundry kaže da se kolagen ne može apsorbirati tako da ga se unese u tijelo, juha od kostiju je ujedno i izvor aminokiseline glutamina od kojeg imamo koristi, a tijelo će dobiti i supstance potrebne da samo stvara više kolagena.

PRIRODNI ANTIBIOTIK Sve blagodati češnjaka: 'Šarac je naša najbolja domaća vrsta'

Kuhar i autor Marco Canora kaže da mnogi rade neke pogreške kad doma kuhaju ovu juhu, a prva je odabir pogrešnih vrsta kostiju.

- Ako vam mesar ponudi čiste, bijele kosti s masti u sredini, nemojte ih kupiti jer od njih samo dobijete mliječno bijelu juhu koja ima loš ukus - kaže on i dodaje da su nam potrebne raznolike kosti s nešto mesa - npr. goveđe vratne kosti koje imaju puno vezivnog tkiva, a na svakom zglobu se nalazi kolagen.

Još jedna česta greška je, kaže Canora za Huff Post, previše vode ili bilo kojih sastojaka osim svježeg povrća - jer prethodno smrznuto povrće daje manje okusa, i naravno ima nižu hranjivu vrijednost. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • alice111 04.02.2020.

    a čuj mudrosti od juhe!

  • 04.02.2020.

    Radim juhe od kosiju jer ionako lešo meso ne jedem.

  • 04.02.2020.

    Čitala sam da ta juha ne smije zakuhati nego samo onako strujati. Čitala sam o tom nedavno pa sam je počela kuhati. U pečetku malo pojačam i čim bi mogla zakuhati, smanjim i pazim, preselim je na najmanje kolo na plinu poklopljenu i tako kuham najmanje 6 sati. Potom je procijedim i spremim u frižider kad se ohladi. Super je što se masnoća digne na vrh, odvadim si ispod masnoće koliko mi treba juhe za 2 dana, stavim malo te masnoće pa ako poslije procijenim da je premalo masnoće onda još malo dodam. U to naravno stavim povrće za juhu, ali na štapiće da je brže gotovo, vegetu i pred kraj tjesteninu. Super je juha.

Komentiraj...
Vidi sve komentare