To je to što me zanima!

Kad dijete upita: Mama, zašto se ovi dečki drže za ruke?

Znate one trenutke kada vas dijete zatekne s pitanjem o čijem odgovoru nikada niste razmišljali? Na primjer, zašto se ovi dečki drže za ruke?
Vidi originalni članak

U nastavku prenosnimo dio iskustva kolumnistice Ane Katarine Sansević portala Klokanica.hr.

"Nikad nisam bila previše politički angažirana. Najviše zbog činjenice da mi taj angažman oduzima dragocjenu energiju koju rađe usmjeravam na svoj mikro svijet. Na svoju obitelj i ostale bliske i drage ljude. I naravno, na samu sebe. Međutim, ova zadnja previranja i događanja oko nas, zaintrigirala su čak i mene. Razmišljala sam o tome, je li ovo OK tema za roditeljsku kolumnu? 

Ovdje se bavim pitanjima odgoja mojih kćerki i ovo je prostor na kojem izražavam svoj stav koji proizlazi iz mog vlastitog životnog iskustva. Svojim kolumnama pokušavam najotvorenije izraziti sebe i time zaintrigirati i vas, moje čitatelje, da se svi zajedno zamislimo kako naše djelovanje u sadašnjosti utječe na odrastanje naše djece. Da se pitamo možemo li i kako utjecati da naša djeca odrastu u sigurne, sretne osobe koje poštuju sebe i svijet oko sebe? Kako, razmišljajući o makro svijetu, možemo utjecati na svoj mikro svijet i stvarati više ljubavi, a manje mržnje?

Utopija?

Da, ponekad i ja sumnjam da je to moguće. No, onaj vječni i nesalomljivi optimist u meni (koji se, istina je, povremeno sakrije u svoju puževu kućicu), kuca iznutra, i ne da mi mira... Onaj isti optimist koji je, kada je bio malo dijete, mislio da je sve moguće, i da mogu promijeniti svijet na bolje. Je li doista?

Ne znam odgovor na to. Ali duboko vjerujem da svojom pozitivnom namjerom možemo uvijek širiti prostor za ljubav. U sebi i oko sebe. Svi smo jedinstveno različiti, rođeni sa drugačijim predispozicijama, odgajani u drugačijim obiteljima. Imamo različita sjećanja, želje i snove. Ali svi, baš svi imamo srce. Volimo. I bez obzira na to koga volimo, Ljubav je uvijek Ljubav.

Neočekivano očekivana pitanja

Znate one trenutke kada vas dijete zatekne s pitanjem o čijem odgovoru nikada niste razmišljali? Ili možda i jeste, ali niste vjerovali da će doći tako brzo? Poput pitanja kako beba iz trbuha izađe van? Ili zašto se oni dečki ljube?

I tako smo Lucka i ja nedavno šetale jednim novozagrebačkim naseljem. I Eva je bila s nama, ali dvogodišnjakinja nema još tako snažnu percepciju različitosti svoje okoline. Iz ulaza pred kojim smo stajale izlaze dva lika. Dečki. Ničim ne odudaraju od svih ostalih likova na ovom svijetu, osim što su se držali za ruke. Napravili su par koraka ispred nas, razdvojili se i ušli u auto. 

Lucka ih je pratila pogledom koji je skrenuo prema meni i zaustavio se u izrazu upitnika, točno na mojoj faci. Da, zašto se ovi dečki drže za ruke? Pa stvarno, zašto?"

Ostatak teksta potražite na portalu Klokanica.hr ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • amarie_1 10.12.2013.

    djeca ne znaju suditi, niti nekoga odbacivati zato jer je ''drugačiji'', dijete pita to je to, a o tome hoće li on to danas sutra tolerirati ili osđivati, nači kakav će stav prema tome imati, odlučit će njegovi roditelji / okolina...

  • astra24 28.11.2013.

    Baš me zanima kakva je pitanja postavljala i kakve je odgovore dobivala gospođa Željka Markić kad je bila u razvoju??? Tek toliko da znamo što ne smijemo djeci govoriti.

  • user_138361 27.11.2013.

    Znači prema "drugačijima" treba postupati bez poštovanja jer oni nisu ljudi? Koliko god mi bili slični, makar i jednojajčani blizanci, različiti smo i drugačiji. Istinito? Znanstvenici su dokazali da homoseksualnost niije bolest niti pravo izbora već se s time rodiš. Drugo, mora da je tom djetetu bilo nevjerojatno dosadno ili je prvi put izašlo iz kuće jer garantirano da dijete od dvije godine pored peseka, vjetra, auta ili čega sve ne nije odlučilo buljiti u dečke koji se drže za ruke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare