To je to što me zanima!

Kada postajemo odrasle osobe? Znanstvenici su otkrili odgovor

Što odraslu osobu čini odraslom? Kad napunimo 18 godina postajemo punoljetni i time 'službeno' odrasli. Međutim, prema znanstvenim istraživanjima 'odrasli' postajemo tek u tridesetoj
Vidi originalni članak

Razlog zbog kojeg su znanstvenici prepoznali naše tridesete kao ulaznu točku u odraslu dob je posljedica opsega promjena, posebno u mozgu, koje se događaju u kasnoj tinejdžerskoj dobi i tijekom dvadesetih. Na primjer, naši se neuroni nastavljaju razvijati i povezivati ​ u našem trećem desetljeću, čak i ako se glavnina promjena dogodila u našoj srednjoj tinejdžerskoj dobi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Te promjene mogu utjecati na naše ponašanje, pa čak i na našu sklonost razvoju mentalnih zdravstvenih stanja poput shizofrenije.

- Smatram da je apsurdno definirati kada prelazimo iz djetinjstva u odraslu dob - rekao je Peter Jones, profesor neuroznanosti sa Sveučilišta Cambridge. Prema njegovom mišljenju ne postoji izravan prijelaz od djetinjstva u odraslu dob. 

IZGRADILI U PET DANA Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa: 'Presretni smo, opet imamo krov nad glavom'

Ova ideja da se djetinjstvo zaustavlja s 18 godina poprima veliku privlačnost u posljednje vrijeme. U članku koji je objavljen u časopisu Lancet Child & Adolescent Health tvrdi se da razdoblje života koje nazivamo adolescencijom traje puno duže nego što većina nas to shvaća.

Pojam 'adolescencija' prvi je put opisan u radu iz 1904. godine koji je objavila psihologica G. Stanley Hall pod nazivom 'Adolescencija'. Riječ je definirala kao 'fazu života koja se proteže između djetinjstva i zrelosti'. Većina nas povezuje ovu fazu s tinejdžerskim godinama, no ona može početi već s 10 godina, kažu istraživači, kada neke djevojke već ulaze u pubertet.

PSIHOLOGINJA: Nema instant rješenja: Pustite djecu da sama riješe probleme

- Ne postoji djetinjstvo pa odrasla dob. Ljudi su na putu, kreću se putanjom - dodao je Jones, a piše IFLScience.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare