To je to što me zanima!

Kada vam se ne da kuhati: Dva jednostavna, brza i ukusna jela

Kada ne znate što skuhati ili vam se ne da ići do trgovine po namirnice za neka jela, uvijek možete pripremiti nešto dobro za jelo sa sastojcima koje možda već imate pri ruci
Vidi originalni članak

1. Kukuruzna palenta s pečenim jajima

Ova pečena palenta izuzetno je prilagodljivo jelo, a jednako dobro djeluje i bez zaliha ljetnog kukuruza. Možete ubaciti gotovo bilo kakvo zelje i bilo koji čvrst sir. Jaja zaokružuju jelo, ali slobodno ih možete i izostaviti. Gotovo je za 45 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO: 24 pitanja za Davida Skoku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sastojci za tri do četiri serviranja:

  • 2 do 3 žlice maslaca
  • ½ šalice zrna kukuruza, svježih, smrznutih ili konzerviranih 
  • 0.9 litara juhe od piletine ili povrća ili vode
  • 1 šalica palente 
  • 1 žličica košer soli (ili pola žlice)
  • sjeckani bosiljak ili metvica  (nije obavezno)
  • 2 do 3 mlada luka (nije obavezno)
  • 2 do 3 šalice nasjeckanog zelja, poput špinata ili kelja (nije obavezno)
  • ¼ do ½  naribanog čvrstog sira (nije obavezno)
  • 2 žlice nasjeckanih ili narezanih maslina, pečene crvene paprike ili marinirane artičoke (nije obavezno)
  • 4 do 6 jaja
  • Papar, morska sol, za posluživanje
  •   Zelena salata, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijeva. U tavi koja je sigurna za korištenje u pećnici na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte zrna kukuruza. Pustite da se tako peče nekoliko minuta, a zatim dodajte juhu, palentu i košer sol. Miješajte dok ne nastanu mjehurići i dok se smjesa lagano ne zgusne, oko 5 minuta.

Nakon toga dodajte nasjeckano bilje, mladi luk, zelje, sir, masline, crvenu papriku ili mariniranu artičoku, ako nešto od ovog koristite. Pokrijte tavu aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta, a zatim dobro promiješajte smjesu. Pokrijte još jednom i pecite još 15 do 25 minuta, dok se tekućina ne upije i palenta ne omekša.

Dodajte jaja: Žlicom napravite četiri do šest rupa u palenti i u svaku izlijete jaje. Vratite tavu u pećnicu i pecite nepokriveno još pet do 10 minuta, dok jaja ne budu kuhana.

Prije posluživanja dodajte papar i morsku sol. Poslužite uz zelenu salatu.

2. Colcannon s hrskavim porilukom

Tradicionalno irsko jelo od pire krumpira i zelja, colcannon jedno je od najhranjivijih i najudobnijih jela koje možete napraviti. Gotovo je za 45 minuta.

Sastojci za četiri serviranja:

  • 0.9 kg krumpira, izrezanog na komade
  • Košer sol i crni papar
  • 2 do 3 žlice maslaca
  • Maslinovo ulje
  • 1 šalica narezanog poriluka
  • 2 režnja češnjaka, narezana
  • 3 kg narezanog zelja
  • 2 do 4 žlice mliječne ili povrtne juhe (nije obavezno)
  • pečeno jaje, dimljeni losos ili jednostavna zelena salata (nije obavezno)

Priprema:

U srednjem loncu dodajte krumpir u dovoljno vode da ga pokrije i zasolite. Kuhajte dok krumpir ne omekša,15 do 25 minuta. Ocijedite. U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac, a zatim dodajte poriluk i malo soli. Pirjajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Kad poriluk porumeni, žlicom izvadite dio koji ćete koristiti za ukras. 

Poriluku u tavi dodajte režnjeve češnjaka i kuhajte ih minutu da zamirišu. Zatim dodajte zelje. Začinite s još soli i kuhajte, dok zelje ne uvene i postane vrlo nježno. Dodajte krumpir u tavu, zgnječite ga  i dodajte malo mlijeka ili povrtne juhe, ako želite, i puno maslaca. Kušajte i dodajte još soli i puno papra.

Prelijte prženim jajetom ili dimljenim lososom ili poslužite jednostavnu zelenu salatu sa strane, prenosi The New York Times.

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • snjeska6882 31.01.2021.

    3 kg narezanog zelja????

  • snajcek 31.01.2021.

    Smeče.

  • Simpli 28.01.2021.

    Baš me zanima tko ima sve te sastojke doma jedino ako imate market.Dajte se saberite dal vi znate šta je jednistavno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare