To je to što me zanima!

Kako odabrati idealnog kućnog mezimca za dijete

Razmotrite sve troškove, od kupnje, hrane i igračaka do troškova cijepljenja i liječenja. Imate li malo dijete, odaberite pasminu koja voli djecu
Vidi originalni članak

Zbog posebne spone koja se razvija između životinja i djece, ljubimci često preuzimaju ulogu djetetova tješitelja. Ljubimac voli bezuvjetno, pa upravo zbog toga dijete može katkad biti spremnije vjerovati ljubimcu nego nekoj osobi koja će ga prosuđivati i osuđivati. Dokazano je da kućni ljubimci čine čuda u životu preosjećajne, preplašene ili namrgođene djece. Ljutita djeca kroz druženje sa životinjama mijenjaju ponašanje te postaju nježnija, blaža, umjerenija i krotkija. Povjeravajući ljubimcu svoje najdublje tajne, nepovjerljiva i uplašena djeca s vremenom stječu i povjerenje u ljude. Možete razmisliti i o tome da udomite psa ili macu iz azila za napuštene životinje. Tako ćete ujedno pokazati djetetu kako dobro djelo može spasiti život. Kod odabira kućnog ljubimca vodite računa o svojim financijskim mogućnostima i prostoru. Odlučite li nabaviti psa, a živite u stanu, i vi i dijete morate biti svjesni da ćete psa morati često izvoditi u šetnju, bez obzira na to kakvo je vani vrijeme. Pas je vrlo aktivan, mora se istrčati i izigrati i ne smije biti stalno zatvoren u stanu. Obitelj će stoga u svakodnevni raspored morati uključiti redovite šetnje i češće izlete u prirodu. Živite li u kući s dvorištem, pobrinite se da okućnica bude potpuno ograđena kako bi se i vaše dijete i ljubimac mogli bezbrižno igrati i trčati.

RODITELJ TREBA NAGLEDATI IGRU
Malo dijete može prejako stisnuti životinju, na što ona može reagirati ugrizom. Zato roditelj uvijek treba nadgledati igru, kaže dr. Silvija Rakočević iz veterinarske poliklinike Goldi.
- Sa 10 godina dijete je dovoljno staro da preuzme potpunu brigu o životinji, od hranjenja do čišćenja i izvođenja u šetnju. (ib)

UPOZNAVANJE
Prije no što nabavite psa omogućite djetetu da upozna različite pasmine. Želi li prići psu koji šeta s vlasnikom, upozorite ga da ne trči i ne skače. Neka priđe polako i stane na metar od psa, te potom upita vlasnika može li podragati njegova ljubimca.

PSEĆI GOVOR
Objasnite mališanu da pas govorom tijela izražava ljutnju, strah i uzbuđenje te da će pas najbolje razumjeti njegov govor tijela. Neka okrene dlan prema dolje, polako ispruži i pusti da ga ponjuši.

ČEŠKANJE
Ako su vlasnik i pas dali pristanak, dijete može podragati psa. Upozorite ga da bude pažljivo i  pazi na osjetljive oči i uši. Mnogi psi ne vole da ih se mazi po vrhu glave, već po vratu,  a obožavaju češkanje ispod brade i po prsima.

"NISAM ZA IGRU"
Prilazi li pas djetetu ležerno i smireno, pristao je  da ga dijete pogladi. Ako okrene glavu, njegov je odgovor “ne”, kao i ako se povuče unatrag, zalaje, ili se doima zbunjeno i uznemireno.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare