To je to što me zanima!

Kaladij je ukrasna sobna biljka koja pristaje svakom interijeru

Kaladij je ukrasna sobna biljka koja plijeni poglede svojim neobično lijepim i velikim listovima, a najčešće se pojavljuje u bijeloj i crvenoj boji. Osim toga, lako ju je uklopiti u bilo koji interijer
Vidi originalni članak

Kaladij, na latinskom Caladium, je gomoljasta trajnica s velikim listovima. Postoji 17 vrsta u Južnoj i Srednjoj Americi. Međutim, neke možemo pronaći i u tropskim zemljama kao što su Azija i Afrika. Najpoznatija vrsta je Caladium bicolor, koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka, ali tamo gdje je autohtona služi za proizvodnju škroba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ova biljka odlično pristaje svakom interijeru, a u zadnje vrijeme sve je više ljudi želi imati. Biljka uživa na osvijetljenom mjestu bez direktnog sunca, primjerice na prozorima okrenutima prema istočnoj ili zapadnoj strani. Trebate joj osigurati konstantnu temperaturu od 20 do 25°C uz visok stupanj vlage u zraku i redovito prskanje. Zimi ju nemojte ostaviti na balkonu, jer će se smrznuti.

Ako ju odlučite imati trebate znati da ova biljka zahtijeva obilno zalijevanje tijekom razdoblja najaktivnijeg rasta, posebice ljeti. S obzirom na velike listove ona treba veliku količinu vlage jer bi s nedostatkom vode lišće izgubilo svoj lijepi dekorativni izgled. Na kraju ljeta se smanjuje učestalost navodnjavanja, a kada Kaladij ispusti lišće i krene u stanje mirovanja, onda stajete sa zalijevanjem.

Kada je u stanju mirovanja tlo možete lagano navlažiti prskajući da se korijenje ne bi skupljalo i počelo truliti. Stanje mirovanja započinje sredinom listopada i traje sve do ranog proljeća.

Presađivanje šarenog korijena obavlja se u veljači kada se gomolj osušio. Takav gomolj očistite i plitko posadite u novu zemlju koju morate pomiješati sa pijeskom i humusom. Zemlja neka bude vlažna i topla jer će takva potaknuti biljku na brži rast listova iz gomolja. 

Ovu biljku možete razmnožiti iz izdanaka koji niču na gomolju. Pripazite na pojavu lisnih ušiju.

Za gnojidbe se koriste mineralna gnojiva koja uključuju fosfor, dušik i kalij. Tijekom aktivnog rasta biljku je najbolje hraniti kalijem, svaka tri do četiri tjedna. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • crna žena 25.05.2021.

    Nema biljke koja ne pristaje u bilo koji interijer.

  • nap 25.05.2021.

    neobična biljka

Komentiraj...
Vidi sve komentare